Het is dan ook bang afwachten of de Nutella-schaarste er komt.

Turkije heeft te kampen met een valutacrisis waardoor de productie van hazelnoten duurder wordt, wat kan leiden tot tekorten in de wereldwijde toeleveringsketen die gevolgen kunnen hebben voor afnemers zoals Nutella-producent Ferrero.

De productie van hazelnoten in het land loopt gevaar, en laat Turkije nu net de hoofdleverancier zijn van Ferrero, de producent van het populaire Nutella.

Turkije is ’s werelds grootste producent van hazelnoten. Volgens een nieuw rapport van The Wall Street Journal heeft het besluit van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de rente te verlagen een domino-effect op de hazelnootboeren.

Deze boeren zeggen dat het duurder is geworden om geïmporteerde producten te kopen, zoals kunstmest en zaden die worden gebruikt om hazelnoten te produceren.

“De wereld staat op het randje van een hazelnotentekort”, waarschuwt Turgan Zülfikar, een Turkse bedrijfsadviseur in New York, in ‘The Wall Street Journal‘.

‘Hamsteren’

“Als je fan bent van Nutella, kan je de potten maar beter gaan hamsteren de volgende keer dat je in de winkel komt.”

En niet alleen Nutella gaat de gevolgen van de hazelnotenschaarste merken. Ook andere producten met hazelnoot, bijvoorbeeld Kinder Bueno, gaan naar alle waarschijnlijkheid hard in prijs stijgen.

Daardoor produceren sommige boeren minder noten, wat tot tekorten zou kunnen leiden, aldus de Journal.

Nutella-producent Ferrero koopt ongeveer een derde van de Turkse hazelnootexport.

De chocoladesoorten Kinder Bueno en Ferrero Rocher gebruiken ook hazelnoten als hoofdingrediënt.

Ferrero heeft niet onmiddellijk gereageerd op het verzoek van Insider om commentaar. Het bedrijf reageerde ook niet op de verzoeken van de Journal om commentaar.

Hogere kosten voor de boeren zouden uiteindelijk kunnen leiden tot hogere consumentenprijzen of kopers zouden naar andere markten kunnen uitwijken om hazelnoten te kopen.

Het in Italië gevestigde bedrijf Ferrero heeft al geprobeerd zijn afhankelijkheid van Turkije te verschuiven naar zijn thuisland.

Maar hoewel Italië de op één na grootste producent van hazelnoten is, blijft Turkije op deze markt een grote voorsprong houden.

Bron: Turkse media