Aselsan heeft de beweringen ontkend dat de aandelen van de onderneming, die voor het grootste deel in handen zijn van de Stichting Turkse Strijdkrachten, aan buitenlandse investeerders zouden worden verkocht.

De Turkse defensiegigant Aselsan is een juridische procedure gestart nadat in nieuwsberichten de oorsprong van het bedrijf aan Qatar werd toegeschreven, zo heeft de voorzitter Haluk Görgün zaterdag bekendgemaakt.

De algemeen directeur van het Turkse defensiebedrijf ASELSAN, Haluk Gorgun, heeft de beweringen over de verkoop van het bedrijf aan Qatar als ongegrond van de hand gewezen, zo heeft de Turkse media gemeld.

Gorgun maakte de opmerkingen in reactie op berichten met de bovengenoemde beweringen die onlangs circuleerden in de Turkse media.

Hij verklaarde op zijn officiële Twitter-account dat het nieuws gepubliceerd op grond van het feit dat ASELSAN, dat systemen produceert voor het Turkse leger, een Qatarese onderneming is geworden niet de waarheid weerspiegelt en dat een juridische procedure is gestart tegen de onrealistische beweringen.

“Deze berichten zijn misleidend. Aselsan is actief in 12 verschillende landen als een wereldwijd Turks bedrijf en exporteert naar 73 landen,” zei Görgün op Twitter.

Hij benadrukte dat het bedrijf opereert in wereldwijde markten beschermt zijn naam en merk dat het gaf aan de kantoren in het buitenland met registratie activiteiten, en dit is een routine praktijk.

“De activiteiten van het bedrijf, als een betrouwbaar defensie- en technologiebedrijf in Qatar en de Golfregio, zijn al vele jaren aan de gang,” zei Görgün, eraan toevoegend dat de activiteiten in Azerbeidzjan al bijna 20 jaar worden voortgezet.

Görgün verklaarde dat de inspanningen om een onderhouds- en reparatiecentrum in Oekraïne te openen, worden voortgezet: “Aselsan Oekraïne, Aselsan Pakistan en Aselsan Qatar MRO-centra zijn in 2021 operationeel geworden en zijn niet opgericht met een binnenlands of buitenlands partnerschap.”

Turkije’s presidentiële communicatiedirecteur Fahrettin Altun sloeg ook het “nepnieuws”, dat beweerde dat Aselsan uit Qatar komt, neer.

In recente berichten in de media werd beweerd dat investeerders uit de Verenigde Arabische Emiraten belangstelling hadden voor het kopen van aandelen van Turkse defensiebedrijven, waaronder Aselsan.

“We zijn ons ervan bewust dat het punt dat ons land heeft bereikt in de defensie-industrie ongemak veroorzaakt bij sommigen. Zie hoe een routine praktijk van Aselsan om merk- en naamrechten te beschermen werd verdraaid?” zei Altun op zijn Twitter op zaterdag.

Ondertussen gaf het bedrijf een verklaring uit waarin stond: “Het bedrijf, als een wereldwijde organisatie, heeft aanvragen gedaan voor de registratie van Aselsan Oekraïne, Aselsan Pakistan, Aselsan Qatar en Aselsan Qatar MRO-merken om de merk- en naamrechten van het Aselsan-merk te beschermen in lijn met al haar investeringen in het buitenland.”

Bron: Turkse media