De Italiaanse Nutella-fabrikant Ferrero wil meer hazelnoten uit Italië halen.

Op dit moment gebruikt Ferrero vooral Turkse hazelnoten om de chocopasta en andere lekkernijen te maken.

Nu wil Ferrero meer de handen in elkaar slaan met Italiaanse producenten. Toch stoten deze plannen op verzet. “Ferrero heeft geen rekening gehouden met de wens van Italiaanse boeren.”

Ferrero gebruikt voor zijn producten een massa hazelnoten. Maar liefst een kwart van alle geteelde hazelnoten ter wereld belanden in Ferrero-producten.

Het bedrijf haalt zijn voorraad voornamelijk uit Turkije, de grootste hazelnootproducent wereldwijd, maar wil nu overstappen op Italiaanse teelt.

100% Italiaanse pasta

Daarnaast wil Ferrero zich nog eens marketingsgewijs extra als een Italiaans bedrijf profileren. Zeker nadat Nutella-concurrent Barilla stuntte met een “100 procent Italiaanse” chocopasta.

De Nutella-fabrikant probeert nu om partnerschappen aan te gaan met Italiaanse boeren en hen ervan te overtuigen om hun olijfbomen en wijngaarden te vervangen door hazelaars.

Maar volgens Patrick Van Damme, bio-ingenieur en hoogleraar aan de Universiteit van Gent, houdt Ferrero niet genoeg rekening met de wensen van lokale producenten.

“Het bedrijf is iets te snel gegaan door het landbouwareaal te willen verhogen met 30 procent (zo’n 10.000 hectaren). Dat is niet niks.”

Volgens de hoogleraar zou Ferrero best eerst rond de tafel zitten met Italiaanse boeren om hen de plannen rustig uit te leggen. Zo zouden alle partijen tot een overeenkomst kunnen komen.

Negatieve gevolgen

Bepaalde boeren en natuurorganisaties vrezen door de teeltverandering voor een soort van monocultuur. Hetzelfde gewas telkens op dezelfde grond verbouwen heeft namelijk negatieve gevolgen voor de waterhuishouding in de bodem en voor bepaalde diersoorten.

“Toch worden de hazelnoten nu ook al in monocultuur geteeld. Het is niet duurzaam en daarnaast ook moeilijk om over te schakelen op mengteelt met andere soorten. Iedere teelt heeft zijn eigen noden”, zegt Van Damme.

“Ferrero voelde de bui al hangen en beloofde dat het toch zal inzetten op mengteelt om de boeren gerust te stellen.”

Bron: Belgische media