Afghaanse vrouwen spelen voetbal

De Taliban, die eerder dinsdag een interim-regering hebben gevormd, zullen vrouwensporten, en in het bijzonder cricket voor vrouwen, verbieden, zo heeft een woordvoerder van de Taliban aan het Australische SBS TV verteld.

“In cricket kunnen ze te maken krijgen met een situatie waarin hun gezicht en lichaam niet bedekt zullen zijn. De islam staat niet toe dat vrouwen zo worden gezien,” citeerde de zender Ahmadullah Wasiq, het plaatsvervangend hoofd van de culturele commissie van de Taliban.

“Het is het mediatijdperk, en er zullen foto’s en video’s zijn, en dan kijken de mensen er naar. De Islam en het Islamitisch Emiraat staan niet toe dat vrouwen cricket spelen of sporten beoefenen waarbij zij blootgesteld worden.”

Wasiq zei vorige maand tegen SBS dat de Taliban het mannencricket zou toestaan en dat ze toestemming hebben gegeven voor de reis van het nationale mannenteam naar Australië voor een testwedstrijd in november.

De Australische minister van Sport, Richard Colbeck, zei dat het besluit van de Taliban over vrouwensport “zeer verontrustend” was en hij drong er bij organisaties zoals de Internationale Cricketraad (ICC) op aan actie te ondernemen.

“Vrouwen uitsluiten van sport op welk niveau dan ook is onaanvaardbaar,” zei Colbeck in een verklaring.

“We dringen er bij de internationale sportautoriteiten, waaronder de International Cricket Council, op aan om stelling te nemen tegen deze ontstellende uitspraak,” voegde hij eraan toe.

De speelsters van het Afghaanse vrouwenvoetbalteam behoren tot de tientallen atleten die een visum hebben gekregen om in Australië te wonen en die in quarantaine zijn geplaatst in verband met de COVID-19 pandemie.

Dinsdag kondigde de Taliban een overgangsregering voor Afghanistan aan die volledig uit mannen bestaat en waarin veteranen van hun harde bewind uit de jaren negentig en de twintig jaar durende strijd tegen de door de VS geleide coalitie zitting hebben.

Binnen kader van sharia

Een beleidsverklaring bij de aankondiging van het kabinet trachtte de vrees van de buren van Afghanistan en de rest van de wereld weg te nemen, maar kon de vrees van de vrouwen, die geen enkele post kregen, waarschijnlijk niet wegnemen.

In de verklaring werd gesproken over de bescherming van de rechten van minderheden en kansarmen, en werd onderwijs beloofd “aan alle landgenoten binnen het kader van de sharia”. Vrouwen werden in de drie bladzijden tellende verklaring niet genoemd.

Afgelopen zaterdag schoten speciale Taliban-troepen in camouflage hun wapens de lucht in om een einde te maken aan een protestmars in Kaboel van vrouwen die gelijke rechten eisten.

Bron: Sabah