Foto: Mustafa Kemal Atatürk

Turkije heeft boos gereageerd nadat scholen in Cyprus woensdag de instructie hadden gekregen een leerboek uit het lesprogramma te schrappen omdat het de oprichter van het moderne Turkije, Mustafa Kemal Ataturk, prees.

Het ministerie van Onderwijs van de Grieks-Cypriotische Republiek Cyprus had leraren in het secundair onderwijs eerder in een e-mail opgedragen “bladzijde 36 eruit te scheuren alvorens het aan de leerlingen te overhandigen” – een instructie die op sociale media was uitgelekt.

Na kritiek van het publiek op de instructie voor de pagina, waarin Ataturk “de grootste held van Turkije” werd genoemd, besloot het ministerie het Engelstalige lesboek in zijn geheel in te trekken.

Het ministerie verdedigde zijn beslissing met het argument dat Atatürk geen leider was die geprezen moest worden, meldde AFP.

“Daarom is het niet mogelijk om schoolboeken te accepteren die zijn persoonlijkheid en ‘leiderschap’ promoten of zelfs prijzen,” zei het ministerie in een verklaring.

Het Grieks-Cypriotische ministerie van Onderwijs op het eiland kwam onder vuur te liggen nadat het leraren Engels had opgedragen een bladzijde uit een schoolboek te scheuren waarin verwezen wordt naar Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de moderne Turkse republiek, als “de grootste held van Turkije”.

Hij merkte ook op dat sommige leraren e-mails met de instructies hebben ontvangen, terwijl anderen zijn gebeld.

De leraren werd gevraagd bladzijde 36 uit het “Discover Futures 3 Workbook” van de Oxford University Press te scheuren voordat ze de boeken aan de leerlingen uitreiken.

Volgens Selim Sayarı, correspondent van de Turkse omroep NTV in Lefkoşa (Nicosia), bevat het leerplan in Grieks-Cyprus passages waarin de terreurgroep EOKA, die gewapende aanvallen uitvoerde op Turks-Cyprioten, wordt geprezen.

Kudret Özersay, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC) en hoofdonderhandelaar, heeft de maatregel bekritiseerd en gezegd dat de Grieks-Cypriotische kant het succes van Atatürk probeert te verbergen en de Grieks-Cypriotische jeugd ervan weerhoudt iets positiefs over de Turken te leren.

De TRNC heeft haar leerplan herzien om ervoor te zorgen dat er geen vijandige uitspraken tegen de Grieks-Cyprioten worden gedaan, maar de laatste heeft dat niet gedaan, aldus Sayarı.

Het eiland in het oostelijke deel van de Middellandse Zee werd verdeeld in een Turks-Cypriotische staat in het noorden en een Grieks-Cypriotisch bestuur in het zuiden, nadat een militaire staatsgreep van Griekenland in 1974 werd gevolgd door de interventie van Turkije als garantstellende mogendheid.

In totaal werden 103 Turks-Cypriotische dorpen aangevallen, wat honderden doden tot gevolg had. De bloedige campagne ontheemde ook 30.000 Turks-Cyprioten, die onderdak moesten zoeken in een gebied dat slechts 3% van het eiland besloeg.

In 1967 verdreef een militaire junta de regering in Griekenland en begon het eiland te destabiliseren.

Bülent Ecevit, de toenmalige eerste minister van Turkije, gaf het leger opdracht in actie te komen en de vredesoperatie van Cyprus werd op 20 juli 1974 gelanceerd.

Met straaljagers die laag over het land vlogen en paratroepen die op het eiland werden ingezet, voorkwam Turkije de annexatie van Cyprus en bracht het bescherming aan de vermoeide Turks-Cyprioten.

De vredesoperatie bewees de beweringen van Turkije over de vervolging van Turken, aangezien in enkele Turks-Cypriotische steden op het eiland verscheidene massagraven werden blootgelegd.

Het succes van de operatie maakte de weg vrij voor de oprichting van de Turkse Federale Staat Cyprus op 13 februari 1975, met Rauf Denktaş als president.

Bron: Sabah