Istanbul installeert "tsunami-vluchtweg"-borden bij rampenwaarschuwingen

Het stadsbestuur van Istanbul (IBB) is begonnen met het plaatsen van verkeersborden die de weg wijzen naar evacuatiegebieden in geval van een tsunami.

De borden zijn bedoeld om mensen van de kust van de Zee van Marmara naar hoger gelegen gebieden te leiden.

Deskundigen hadden eerder gewaarschuwd voor de grote kans dat een tsunami de stad met meer dan 15 miljoen inwoners zou treffen.

De eerste borden werden geplaatst in Büyükçekmece, een district aan de Europese kant met een lange kustlijn die gescheiden is van dichtbevolkte gebieden die slechts door stranden en een lange promenade van de zee worden gescheiden.

Onlangs werd in het district ook een waarschuwingssysteem voor tsunami’s geïnstalleerd.

Professor Şükrü Ersoy, een aardbevings- en tsunami-expert van de Yıldız Technische Universiteit (YTÜ), zegt dat Büyükçekmece, samen met Küçükçekmece, Bakırköy, Ataköy, Zeytinburnu en Topkapı door een tsunami ernstig beschadigd zou kunnen worden.

“De Marmara (Zee) is ingesloten door land, maar tsunami risico is er. De zee heeft breuklijnen en elke grote aardbeving kan een tsunami veroorzaken,” zei hij, erop wijzend dat er in de Marmara in de afgelopen 2000 jaar meer dan 30 tsunami’s zijn geregistreerd.

Hij waarschuwde dat zelfs bij dergelijke hoogten, een tsunamigolf die zo’n 50 meter landinwaarts slaat, mensen en voertuigen in de zee kan trekken.

“De eerste golf in een tsunami is meestal ‘vriendelijk’ en niet verwoestend, maar de volgende golven kunnen erger zijn. Zowel tijdens de tsunami als nadat de golven zijn teruggetrokken, kan verwoestende schade worden aangericht. We moeten weten hoe we moeten handelen in geval van een dergelijke ramp,” zei hij.

Ersoy verwelkomde de plaatsing van borden als een stap in de goede richting, omdat hij zei dat mensen in verwarring en paniek kunnen raken over welke richting ze moeten gaan in geval van een tsunami.

In een recent verslag dat aan het Turkse parlement werd voorgelegd, werd de aandacht gevestigd op de aanhoudende dreiging van tsunami’s in de Zee van Marmara, waardoor de grote Turkse steden langs de kust gevaar lopen.

In het verslag, dat is opgesteld door een parlementaire subcommissie die onderzoek doet naar aardbevingsrisico’s, staat dat het bij een aardbeving slechts 10 minuten kan duren voordat torenhoge tsunamigolven de kusten bereiken.

Turkije heeft in het verleden verwoestende aardbevingen gekend, waaronder een aardbeving van 7,4 magnitude in Gölcük in 1999, die meer dan 17.000 mensen in de regio het leven kostte.

Het land bevindt zich in een van de meest seismisch actieve zones ter wereld omdat het op verschillende actieve breuklijnen ligt, waarbij de Noord-Anatoliëbreuk, het ontmoetingspunt van de Anatolische en Euraziatische tektonische platen, de meeste verwoesting kan aanrichten.

De laatste grote aardbeving vond plaats in oktober 2020, toen voor de kust van Izmir een aardbeving van 6,6 magnitude plaatsvond, waarbij in totaal 115 mensen om het leven kwamen.

In het rapport wordt opgemerkt dat de kusten van de Middellandse Zee, de Egeïsche Zee en de Marmara bijzonder kwetsbaar zijn als gevolg van het “intensieve gebruik (bewoning) van de kusten”.

De meest recente tsunami’s vonden plaats in 2017 in een gebied tussen de zuidwestelijke stad Bodrum en het Griekse eiland Kos en in oktober 2020, waarbij het Seferihisar-district van Izmir en het nabijgelegen Griekse eiland Samos in het noorden werden getroffen.

De meeste tsunami’s werden gemeld in de Zee van Marmara, alsook voor de kust van Izmir, de zuidelijke stad Iskenderun en de zuidwestelijke stad Fethiye.

De Zee van Marmara kreeg veel aandacht in het verslag, dat eraan herinnerde dat de tsunamigolven in 1999 meer dan 2 meter hoog waren toen een van de dodelijkste aardbevingen het land op zijn grondvesten deed schudden.

De tsunami van 1999 trof de districten Tütünçiftlik, Hereke en Değirmendere, allemaal in de provincie Kocaeli, waar het epicentrum van de ramp was gelegen.

Bron: Hürriyet