Een bankreclame op de Turkse televisie met de imitatie van Zeki Müren, een iconische Turkse zanger die wordt aangeprezen als de “zon van de kunst” van het land, heeft op de sociale media een venijnig debat ontketend waarbij bekende personen betrokken zijn.

Het debat werd vorige week aangezwengeld door een opmerking van Barış Yarkadaş, een voormalig parlementslid van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP) en tevens columnist.

“De commercial is respectloos voor de nagedachtenis van Zeki Müren. İşbank moet stoppen met dit gebrek aan respect en de advertentie intrekken,” zei Yarkadaş in een tweet op 6 september, waarin hij een afbeelding van de video deelde.

Yarkadaş bekritiseerde ook Çağlar Çorumlu, de acteur die Müren speelt, en beweerde dat hij werd gebruikt als een instrument in deze oneerbiedigheid.

“Geld is niet alles, Çorumlu,” voegde Yarkadaş eraan toe.

In de videoreeks maakt Çorumlu, vermomd als Zeki Müren, gebruik van de technologische ontwikkelingen van vandaag, en gebruikt hij een contactloze kredietkaart nadat hij in een winkelcentrum heeft gewinkeld terwijl hij op een scooter rijdt.

Hij slalomt ook op zee met een hoverboard, krijgt een pizza van een bezorger en gebruikt zijn smartphone terwijl hij aan het eind van de video zijn laatste banktransacties controleert.

De opmerkingen van Yarkadaş over de advertentie leidden tot een debat op sociale media, waarbij veel gebruikers zich mengden in de verhitte discussies over respectvol en respectloos zijn.

Veel gebruikers waren het er echter mee eens dat Müren in de commercial werd geëerd in tegenstelling tot wat er werd gezegd, met als argument dat “imitaties de originele figuur levend houden”.

De familie van Müren maakte haar mening kenbaar om een einde te maken aan de discussies.

“Ik zag geen enkel aspect dat bekritiseerd moest worden en waartegen ik fel protesteerde. Mijn herinneringen kwamen weer boven en ik begon sympathieker naar de advertentie te kijken toen ik ernaar keek,” zei Sevtuğ Olgaç, een neef van het overleden popicoon.

Zeki Müren was een zanger, componist, liedjesschrijver, producent en acteur die nog steeds wordt herinnerd als een van de grootste sterren van het Turkse amusementsleven.

Zijn flamboyante uiterlijk werd bekend als een symbool van zijn kracht van karakter en individualiteit, en zijn theatrale en flitsende podiumshows in zijn vroege carrière waren altijd uniek en revolutionair.

Na een lang en succesvol leven voor de camera’s, stierf de legendarische zanger op een podium, hij kreeg een hartaanval in 1996 op 65-jarige leeftijd tijdens het opnemen van een show voor de staat TRT in de Egeïsche provincie İzmir.

De zender had hem net de microfoon gegeven die hij had gebruikt in zijn eerste radio-uitzending in 1951.

Maar vlak na de uitreiking van de prijs, zakte de zanger in elkaar terwijl hij probeerde zijn emoties te overwinnen.

Zijn dood dompelde Turkije in rouw.

Bron: Hürriyet

TRT

Zeki Muren: “Pasha van de Turkse muziek”