Volgens analisten is het onwaarschijnlijk dat socialemediabedrijven zich volledig zullen houden aan de nieuwe Turkse “censuurwet”.

Facebook, Twitter, Google en andere bedrijven moeten tegen april volledig aan de wet voldoen of riskeren een reclameverbod en eventueel een beperking van hun bandbreedte.

“Sommige van deze bedrijven zullen zich waarschijnlijk niet aan de wet houden”, aldus Sinan Ülgen, stichtend vennoot bij Istanbul Economics, dat advies geeft over regelgevende en juridische zaken.

Dit “vanwege de zware eisen en wat dat zou betekenen voor hun normen inzake privacy en vertrouwelijkheid van gegevens, en ook vanwege het scheppen van een precedent dat in andere rechtsgebieden kan worden gebruikt”, zei hij.

Volgens de wet, die deze week in werking is getreden, moeten bedrijven de gegevens van gebruikers met de autoriteiten delen als zij inhoud plaatsen die een misdrijf vormt, waaronder misleidende informatie.

Vertegenwoordigers in Turkije

Socialemediabedrijven moeten Turkse vertegenwoordigers aanstellen. Zij lopen het risico dat de bandbreedte onmiddellijk na een gerechtelijk bevel tot 90% wordt beperkt als de vertegenwoordiger de autoriteiten geen informatie verstrekt.

Volgens critici kan de wet de greep van de regering op de sociale media versterken.

De AKP en nationalistische bondgenoten steunden de wet. De oppositie noemde de wet “de censuurwet” en zegt dat deze de parlements- en presidentsverkiezingen van juni, die Erdogan volgens de peilingen zou kunnen verliezen, zou kunnen beïnvloeden.

De wet is vooral bekritiseerd omdat gebruikers van sociale media en journalisten die “desinformatie” verspreiden een gevangenisstraf krijgen, maar de wet bouwt ook voort op de wetgeving die in 2020 aan sociale mediabedrijven is opgelegd, met veel strengere maatregelen.

Bedrijven zullen bijvoorbeeld “direct verantwoordelijk” worden gehouden voor “onwettige” inhoud en tags als ze die niet binnen vier uur na een verzoek van de autoriteiten verwijderen.

Sociale media worden al streng gecontroleerd, waarbij mensen vaak worden berecht voor berichten waarin bijvoorbeeld kritiek wordt geuit op de Turkse invallen in Syrië of waarin de president wordt beledigd.

Boetes

Bedrijven kunnen boetes krijgen tot 3% van hun wereldwijde omzet als ze zich niet aan de wet houden, en ook een reclameverbod.

Akdeniz zei dat de autoriteiten waarschijnlijk niet onmiddellijk sancties zoals “throttling” (vertraging van het internet) zouden opleggen, maar zouden beginnen met kleinere stappen zoals boetes. Hij zei echter dat de mogelijkheid van strengere maatregelen een constante bedreiging vormt voor bedrijven.

Bron: Turkse media