Een vrouw die president Erdogan steunt zwaait met een Turkse vlag tijdens een militaire parade in de Turkse Republiek Noord-Cyprus

De hoofddoek stond in de jaren negentig centraal in de debatten, maar geen enkele partij stelt nu een verbod voor of steunt dat in het Turkije met een moslimmeerderheid.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft voorgesteld in het hele land te stemmen over het recht van vrouwen om een hoofddoek te dragen in overheidsinstellingen, scholen en universiteiten.

Het onderwerp is bijzonder belangrijk voor de vrome moslim Erdogan, wiens islamitisch gewortelde regeringspartij in 2013 een langdurig verbod op het dragen van de hijab in overheidsinstellingen heeft opgeheven.

De kwestie van de hoofddoek heeft de afgelopen maanden het politieke debat gedomineerd in de aanloop naar de algemene verkiezingen van 2023, die een van de grootste uitdagingen zullen vormen voor Erdogans twee decennia durende controle over Turkije.

Erdogan verwijst vaak naar de opheffing van het verbod als een voorbeeld van hoe zijn partij vrome moslim-Turken vertegenwoordigt tegenover seculiere partijen die Turkije regeerden voor de komst van zijn partij in 2002.

“Als je de moed hebt, kom, laten we deze kwestie aan een referendum onderwerpen… Laat de natie beslissen”, zei Erdogan zaterdag in opmerkingen aan het adres van de belangrijkste oppositieleider Kemal Kilicdaroglu.

Hoofddoek

Kilicdaroglu leidt de seculiere CHP, een partij die is opgericht door de stichter van de seculiere moderne Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk.

De CHP-leider had een wet voorgesteld om het recht op het dragen van een hoofddoek te garanderen, om de vrees weg te nemen dat zijn partij het verbod opnieuw zou invoeren.

De hoofddoek stond in de jaren negentig centraal in de debatten, maar geen enkele partij stelt tegenwoordig een verbod voor in het Turkije met een moslimmeerderheid.

“We hebben in het verleden fouten gemaakt met betrekking tot de hoofddoek,” gaf Kilicdaroglu eerder deze maand toe.

“Het is tijd om die kwestie achter ons te laten.”

Kilicdaroglu wil religieuze kiezers laten zien dat ze niets te vrezen hebben als ze volgend jaar voor zijn seculiere partij kiezen, zeggen deskundigen.

In reactie daarop stelde Erdogan een grondwetswijziging voor die “binnenkort” ter goedkeuring zou worden voorgelegd aan het parlement, waar zijn partij met zijn nationalistische alliantiepartner een kleine meerderheid heeft.

Maar volgens de Turkse wet moeten wijzigingen door 400 wetgevers worden goedgekeurd zonder dat een referendum nodig is, zodat de CHP haar steun moet verlenen.

Anders kan een voorstel met 360 stemmen aan het volk worden voorgelegd.

“Als deze kwestie niet in het parlement kan worden opgelost, zullen we het voorleggen aan het volk,” zei Erdogan.

Bron: Turkse media