Eerste test van een kustverdedigingscomplex uitgerust met een nieuwe oppervlakte-grondgeleide raket ATMACA van het Turkse bedrijf Roketsan

Turkse functionarissen die jarenlang heimelijk hebben gewerkt aan de ontwikkeling van een korteafstandsraketsysteem werden dinsdagochtend wakker toen een van hun geheimen op de nationale televisie werd uitgezonden.

Een video van een nieuwe raket genaamd Tayfun, of Typhoon, tijdens een testlancering vanuit de Zwarte Zee stad Rize, werd uitgelekt en breed uitgemeten in Turkse en internationale media.

Het nieuwe systeem is ontwikkeld door Roketsan, een wapenproducent in staatsbezit, en uit de test bleek dat het in 456 seconden doelen op een afstand van meer dan 500 km kan raken.

Terwijl mensen op Turkse sociale media het bestaan van de raket vierden en zich afvroegen of het bereik van de Tayfun voldoende was om Turkije’s buurland Griekenland aan te vallen, waren Turkse ambtenaren in paniek op zoek naar de bron van het lek.

Velen in Turkije en de regio geloven dat Ankara van plan was de Tayfun-raket binnenkort aan te kondigen en dat de beelden deel uitmaakten van de PR-inspanning. Meerdere mensen die met de media spraken, zeiden dat de beelden per ongeluk waren uitgelekt.

De gelekte persoon of personen zijn nog steeds niet geïdentificeerd, zei een ambtenaar.

Er wordt druk gespeculeerd over hun identiteit. Sommigen denken dat het een laaggeplaatste medewerker van een PR-bedrijf was, een groentje die een eerlijke fout maakte.

“In ieder geval, als je het van de zonnige kant bekijkt, is het een goede reclame voor Tayfun,” vertelde een ambtenaar. “We kunnen het ooit verkopen.”

Turkije’s raketcapaciteiten

Sinds de beelden zijn gepubliceerd, proberen ambtenaren te begrijpen hoe een geheime testfilm terecht is gekomen bij het op één na grootste nieuwsagentschap van het land, het particuliere Demirören News Agency (DHA).

DHA publiceerde de video samen met details over de mogelijkheden van de raket.

Na de eerste schok hebben ambtenaren informeel aan mediabedrijven en tv-zenders gevraagd sommige details te censureren, zoals de specifieke details over het bereik van de raket.

DHA heeft hieraan gehoor gegeven en het oorspronkelijke verhaal verwijderd en vervangen door een ander verhaal waarin geen details over de raket waren opgenomen en alleen de beelden werden bewaard.

Veel andere tv-zenders zonden het verhaal niet meer uit.

Hoewel er geen internationaal verdrag is dat programma’s voor de ontwikkeling van ballistische raketten verbiedt, is Turkije voorzichtig geweest met het onthullen van informatie over zijn wapenproductiecapaciteit.

Twee andere raketten werden eerder in het land ontwikkeld, de Yildirim (Thunderbolt) en Bora (Storm), die respectievelijk een bereik van 150 km en 280 km hebben.

Uit voorzichtigheid onthult Ankara volgens meerdere bronnen geen tests van raketten met een bereik van 300 km of meer.

Griekse media

Het nieuws bereikte uiteindelijk ook de Griekse media, die uitgebreid verslag deden van de ontwikkeling.

De gepensioneerde generaal Frangoulis Fragos zei tegenover de Griekse omroep ERT dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de Turkse defensiesector opdracht heeft gegeven een raket te ontwerpen die 2500 km kan afleggen.

“Het zou Turkije het vermogen geven om de bredere regio te controleren en de rol van regionale macht te spelen,” zei hij.

Bron: Turkse media