De Duitse Vrij-democratische politicus Moritz Körner zei dat het tweetal “miljoenen levens” heeft gered.

Een lid van het Europees Parlement heeft zondag aan de Europese Centrale Bank (ECB) voorgesteld om de oprichters van BioNTech, Uğur Şahin en Özlem Türeci, op een van de biljetten af te beelden.

Uğur Şahin en Özlem Türeci, dat achter het eerste Covid-vaccin ter wereld zat, hebben miljoenen Europeanen gered, zo citeerde de krant Moritz Körner. “Ze zijn belangrijke persoonlijkheden voor het continent geworden”.

De opmerkingen van de FDP-wetgever komen op een moment dat de eurobiljetten een nieuw ontwerp zullen krijgen ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de euro, die op 1 januari 2001 in werking is getreden als de officiële munteenheid voor de EU-lidstaten.

Şahin en Türeci, de oprichters van BioNTech, zijn de mede-ontwikkelaars van het eerste wereldwijd goedgekeurde Covid-19-vaccin en hebben internationale erkenning gekregen voor het feit dat zij de strijd tegen het coronavirus hebben aangebonden in minder dan een jaar na de uitbraak ervan. De Financial Times verkoos het koppel tot People of the Year voor 2020.

De levens van Şahin en Türeci vertellen een indrukwekkend verhaal over integratie, ondernemerschap, wetenschappelijke uitmuntendheid en het potentieel van een open immigratiesamenleving, aldus Körner in BirGün.

Şahin is de zoon van een Turkse arbeider, die als kind naar Duitsland kwam, terwijl Türeci de dochter is, wier vader een Turkse arts was die vanuit Istanbul naar Duitsland verhuisde. Het tweetal behoort tot de ongeveer 3 miljoen mensen met Turkse wortels die in Duitsland wonen.

Hoe zal het herontwerp eruitzien?

Op 1 januari 2002 werden eurobiljetten ingevoerd als de officiële munteenheid van de eurozone, een monetaire unie die momenteel 19 van de 27 lidstaten van de EU omvat.

Twintig jaar later is de ECB een proces begonnen om de bankbiljetten een nieuw ontwerp te geven.

Het publiek krijgt inspraak in het uitgebreide proces om de euro opnieuw vorm te geven. De Europese burgers zullen worden ondervraagd en er zal een zorgvuldig uitgebalanceerde adviesgroep worden gevormd met leden uit elk van de 19 landen van de eurozone.

Het zal echter nog vele jaren duren voordat een nieuw ontwerp wordt vastgesteld.

Bron: Duitse media