Turks-Cyprioot beklimt hoogste top van Antarctica en zwaait met Turkse vlag

Birkan Uzun, een Turks-Cypriotische bergbeklimmer die vorige week het nieuws haalde na het ontvouwen van een TRNC-vlag op Antarctica, is omgekomen bij een skiongeluk in de Verenigde Staten.

De Turks-Cypriotische leider Ersin Tatar bracht het nieuws van de dood van Uzun naar buiten nadat de diplomatieke missie van de V.S. zijn kantoor in het noorden van Nicosia had ingelicht na een skiongeluk in Oregon.

“Ik heb met grote droefheid vernomen dat de Turks-Cypriotische bergbeklimmer Birkan Uzun, die ons allen trots maakte met zijn prestaties, is overleden ten gevolge van een ongeval in Amerika,” zei Tatar op Facebook.

Hij betuigde zijn medeleven aan de familie en geliefden van Uzun.

Ook de Turkse communicatiedirecteur Fahrettin Altun betuigde op Twitter zijn medeleven na de tragische dood van de skiër.

“Met diepe droefheid heb ik vernomen dat de Turks-Cypriotische bergbeklimmer Birkan Uzun, die ons allen trots maakte met zijn prestaties, is overleden ten gevolge van een ongeval in de VS,” zei Altun.

Er werden niet onmiddellijk verdere details verstrekt over de dood van Uzun, maar Amerikaanse media zeiden dat hij bewusteloos in een boomput was gevonden en door patrouilleurs met spoed naar een ziekenhuis werd gebracht.

De plotse dood van de 28-jarige skiër heeft schokgolven veroorzaakt in de Turks-Cypriotische gemeenschap die hem vorige week nog toejuichte na zijn beklimming van de Mount Vinson, de hoogste top van Antarctica.

Uzun poseerde voor de vlag van de TRNC nadat hij op 16 december de top van 4.892 meter had bereikt na een uitdagende route.

Bron: Hürriyet