Turkse president Erdogan annuleert voor tweede dag op rij campagneactiviteiten, kabinet ontkent hartaanval

President Recep Tayyip Erdoğan zal de inwijdingsceremonie van de Akkuyu-kerncentrale bijwonen via een live videoconferentie, maakte Turkijes communicatiedirecteur Fahrettin Altun op 26 april bekend.

“Wij verwerpen categorisch dergelijke ongegronde beweringen over de gezondheid van president @RTErdogan. De president zal morgen de opening van de kerncentrale bijwonen via een videoconferentie”, aldus Altun op Twitter.

“Geen enkele hoeveelheid desinformatie kan betwisten dat het Turkse volk achter zijn leider staat en dat @RTErdogan en zijn AK (Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) Partij de verkiezingen van 14 mei zullen winnen”, voegde Altun eraan toe.

Het centrum voor de bestrijding van desinformatie van het directoraat zei ook dat de beweringen op sommige sociale media-accounts dat president Erdoğan “een hartaanval heeft gehad en in het ziekenhuis is opgenomen” niet met de waarheid overeenstemmen.

Rustperiode

Ömer Çelik, een ander vooraanstaand lid van de regeringspartij, schreef: “onze president blijft bij zijn taken. Na een korte rustperiode zal hij doorgaan met zijn programma.”

Erdoğan werd dinsdag laat live geïnterviewd door de Turkse zenders Ülke TV en Kanal 7 toen het programma plotseling werd onderbroken.

Toen het interview ongeveer 20 minuten later werd hervat, verklaarde Erdogan, 69, dat hij tijdens de campagne een ernstige “buikgriep” had opgelopen en verontschuldigde hij zich voor de onderbreking.

De president, die voor woensdag een reeks optredens in de steden Kırıkkale, Yozgat en Sivas had gepland, kondigde op Twitter aan dat hij op advies van zijn artsen thuis zou rusten en dat vicepresident Fuat Oktay hem bij de evenementen zou vertegenwoordigen.

Hoe ziek is Recep Tayyip Erdoğan (69)? Dat is de vraag die miljoenen Turken bezighoudt. Donderdag annuleerde hij een bezoek aan een nucleair project. Opvallend, want het was de openingsceremonie van de 20 miljard euro kostende kerncentrale die energieleverancier Rusland bouwt.

Eerder deze week werd Erdoğan onwel tijdens een live-interview. Hij hoestte uit het zicht van de camera’s, waarop iemand ‘o jeetje’ fluisterde en vroeg over te schakelen op reclame.

Na een onderbreking van twintig minuten zei Erdogan dat hij een zware verkiezingscampagne achter de rug heeft en maagklachten had. De dag erna werden alle geplande campagnebijeenkomsten geannuleerd wegens ‘milde ziektesymptomen’.

Bron: Hürriyet