(links) Nusret Gökçe (39) en (rechts) een vrouw uit het Dominicaans Republiek

De wereldberoemde Nusret Gökçe (39), wereldbekend als meme Salt Bae, ligt opnieuw onder vuur.

Eerder werd al geklaagd door klanten over zijn slechte service of extreem hoge prijzen, maar nu komen ook oud-werknemers naar voor met verontrustende verhalen in het Amerikaanse blad Insider.

De ondernemer heeft ondertussen ook al zeven rechtszaken aan zijn been hangen. Nusret Gökçe, bekend als Salt Bae, staat bekend om zijn showmanschap.

De Turkse vleesmaestro ging viral door een video uit 2017 waarin hij met gebogen, sensuele flair zout strooit op een plak biefstuk. Hij ging mee op de golf van zijn roem en breidde zijn restaurantimperium uit, dat nu 22 luxe steakhouses met de naam Nusr-Et omvat.

Maar een nieuw onderzoek van Insider vond een donkere kant aan Gökçe en zijn restaurants.

Zeven rechtszaken in twee steden en interviews met negen voormalige personeelsleden van zes van Gökçe’s restaurants schilderen hem af als een tiran die geobsedeerd is door rijkdom en overdaad, meldt Sophia Ankel van Insider.

Naast beschuldigingen van loondiefstal en arbeidsovertredingen beschrijven voormalige personeelsleden een werkcultuur vol testosteron en vrouwenhaat en discriminatie.

“Je voelt je veel minder behandeld, niet echt gerespecteerd,” vertelde een voormalige vrouwelijke reserveringsagent bij Nusr-Et Miami aan Insider.

Beschuldigingen van discriminatie op basis van nationaliteit

Voormalige werknemers beweerden dat ze werden gediscrimineerd omdat ze niet Turks waren, en dat Turkse werknemers in de restaurants van Gökçe gunstiger werden behandeld, zo bleek uit het onderzoek van Insider.

In een in november 2021 ingediende klacht beweerde Angelo Maher, een serveerder bij Nusr-Et New York, dat hij in 2020 werd ontslagen nadat hij zich had uitgesproken tegen wat hij noemde “op nationaliteit gebaseerde arbeidsdiscriminatie”.

Ondanks zijn “eerdere sterke prestaties” werd hij niet opnieuw aangenomen nadat de COVID-19-beperkingen waren versoepeld – terwijl Turkse werknemers dat wel werden, aldus de rechtbank.

Maher beweerde ook dat Turkse werknemers niet werden berispt voor hun fouten zoals hun niet-Turkse collega’s. Een andere voormalige werknemer die met Insider sprak herhaalde deze bewering.

Maher, die zich identificeert als Latino, zei in zijn rechtszaak dat hij door een collega “Spaanse shit” werd genoemd. Hij voegde eraan toe dat hij “geestelijke en lichamelijke pijn” leed nadat de werkplek een plaats werd van “fysieke intimidatie en discriminerende intimidatie gericht op niet-Turkse werknemers”. De rechtszaak loopt nog.

Onthullende outfits en vermeende vrouwenhaat

Vrouwen die in de restaurants van Gökçe werkten, zeiden dat ze te horen kregen dat ze onthullende outfits moesten dragen en dat ze door hun mannelijke collega’s werden lastiggevallen.

De reserveringsagent bij Nusr-Et Miami zei dat ze een standaard uniform droeg, maar dat sommige vrouwelijke collega’s jurken moesten dragen die eruit zagen alsof ze “naar de club gingen”.

Elizabeth Cruz, een voormalige barman bij Nusr-Et New York, beweerde dat ze op haar eerste werkdag door een general manager werd gevraagd zich om te kleden in een “kort rokje, hoge hakken en een onthullend topje”, volgens een klacht die in november 2021 werd ingediend.

In haar geval gaat het om grensoverschrijdend gedrag door haar manager en collega’s. Ze werd meerdere malen lastiggevallen door mannelijke collega’s.

Een ervan opperde dat ze moest strippen, een andere volgde haar tot bij haar thuis en vroeg haar meermaals mee op date. Ze verklaarde ook dat ze, in tegenstelling tot andere medewerkers, gevraagd werd om in korte rok en topje met decolleté te werken. Wanneer Cruz vroeg om het standaard uniform aan te doen, werd ze ontslagen.

Nadat de manager ontdekte dat Cruz Dominicaans was, zou hij haar gezegd hebben: “Mijn vrouw is Dominicaans. Ik weet hoe jullie vrouwen zijn” – wat zij opvatte als een suggestie van seksuele promiscuïteit.

Cruz voelde zich vernederd, maar voldeed aan het verzoek van de manager. Haar mannelijke collega’s begonnen haar lastig te vallen, aldus de klacht. Een collega vertelde haar dat ze als stripper moest gaan werken. Een andere pestte haar om met hem uit te gaan en volgde haar zelfs op een avond naar huis ondanks haar smeekbede om te stoppen.

In de klacht van Cruz merkte ze op dat andere vrouwelijke werknemers die Turks waren – zoals Gökçe – geen onthullende kleding hoefden te dragen zoals zij en sommige anderen.

Twee weken na haar aanstelling werd Cruz ontslagen nadat ze had gevraagd om het standaarduniform van een broek en een overhemd met knoopjes te dragen. In haar rechtszaak beweert Cruz dat ze werd ontslagen als vergelding voor haar klachten. (De rechtszaak loopt nog.)

In een andere rechtszaak, aangespannen in januari 2020, zei Melissa Compere, een voormalige werknemer van Nusr-Et Miami, dat ze ondanks haar kwalificaties geen promotie kreeg vanwege haar geslacht.

Compere en het restaurant kwamen in 2021 tot een vertrouwelijke schikking. Advocaten voor Gökçe ontkenden haar beweringen in een rechtszaak.

Gökçe reageerde niet op interview-verzoeken van Insider. Christy Reuter, een advocaat die Gökçe en zijn bedrijven vertegenwoordigt, zei in een verklaring aan Insider: “De beschuldigingen zijn niets meer dan een herhaling van oude rechtszaken waarin de claims werden betwist en allang zijn opgelost.”

Bron: Insider