Sedat Peker

De Turkse media en deskundigen zijn druk bezig met het ontcijferen van een reeks publieke verklaringen van de veroordeelde misdaadbaas Sedat Peker.

In videoboodschappen op zijn YouTube-account beschuldigde Peker een voormalige minister van Binnenlandse Zaken en politiechef, en de pelikancılar, een kliek van invloedrijke loyalisten binnen de Turkse partij, ervan tegen hem samen te zweren.

Peker, die de krantenkoppen haalde met zijn steeds wisselende verblijfplaats, was vorige maand het doelwit van een politieoperatie, samen met 62 anderen, als onderdeel van een in Istanboel gebaseerd onderzoek dat in vijf provincies van het land was gestart. In totaal werden 49 mensen aangehouden terwijl de politie nog steeds op zoek is naar de andere verdachten.

De villa van Peker in de wijk Beyköz in Istanbul werd op 9 april binnengevallen, maar de politie slaagde er niet in de maffiabaas, die volgens de laatste berichten in Dubai verbleef, aan te houden (Peker zou Turkije in 2020 hebben verlaten).

In een eerste video die op zondag werd geplaatst, zei de 49-jarige dat de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Mehmet Ağar en de Pelicanistengroep achter de operatie tegen hem zaten, terwijl hij wraak zwoer over het verdriet dat zijn dochter leed tijdens de inval in zijn huis.

“De operatie tegen mij werd gecoördineerd door Mehmet Ağar, die bekend staat als het hoofd van onze diepe staat, evenals de groep bekend als Pelicanisten,” zei Peker, opmerkend dat alleen de laatste de macht zou hebben bij de media, met wier redacteuren hij nauwe banden onderhoudt, om hem als een crimineel af te schilderen.

Oorlog op komst tussen Turkse maffialeiders?: “Jullie kunnen mij vermoorden”

Peker, een fervent aanhanger van de Turkse president, zei ook dat Recep Tayyip Erdoğan hem had verzekerd dat hij na middernacht geen invallen zou doen bij mensen thuis, maar dat “50 politiemensen” in zijn villa in Istanbul waren komen opdagen onder de richtlijnen van Ağar om dat wel te doen.

De krant Cumhuriyet vestigde maandag de aandacht op het boek dat in de video van Peker op tafel ligt, de roman “Omerta” van Mario Puzo.

Peker zou een boodschap kunnen sturen met het Siciliaanse woord “Omerta”, dat gehoorzaamheid betekent aan een code van zwijgen met betrekking tot alle Amerikaanse maffia-activiteiten – ongehoorzaamheid aan Omerta betekent de dood, aldus Cumhuriyet.

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Sadettin Tantan vertelde Cumhuriyet op dinsdag dat de onderhouden connecties van misdaadleiders met politieke figuren en de verklaringen van Peker suggereerden dat hij over geheime informatie beschikte.

Veranderingen in Turkije

In de video van zondag sprak Peker over berichten dat er in april “veel veranderingen” zouden plaatsvinden in Turkije en dat hij “uitgenodigd” zou worden in het land.

De linkse nieuwssite SoL wees maandag op de langdurige relatie van Peker met Ağar, die als minister van Binnenlandse Zaken moest aftreden na het Susurluk-schandaal van november 1996, waarbij banden aan het licht kwamen tussen hoge staatsfunctionarissen en de georganiseerde misdaad.

Peker getuigde in 2011 voor de rechtbank tijdens het hoogtepunt van de Ergenekon- en Balyoz-operaties, aldus SoL, en verklaarde in zijn getuigenis dat Ağar en zijn team achter onopgeloste moorden uit de jaren negentig zaten, toen Ağar hoofd van de nationale politie was.

Van links naar rechts: Alaattin Çakıcı, Mehmet Ağar, Engin Alan en Korkut Eken

SoL verwees ook naar een foto die vorig jaar oktober opdook waarop maffiabaas Alaattin Çakıcı samen met Ağar, gepensioneerd kolonel Korkut Eken en gepensioneerd luitenant-generaal Engin Alan te zien zijn in een van Turkije’s beroemde toeristische steden Bodrum.

De vier figuren die werden beschuldigd van enkele van de gruwelijkste misdaden van de jaren negentig, waren zelfverzekerd genoeg om zich te laten fotograferen voor een jachthaven waarvan de eigenaar, Mubariz Mansimov, onlangs gevangen werd gezet wegens beschuldigingen lid te zijn van de Gulen-beweging.

Peker dreef de spot met deze beschuldigingen tegen Mansimov en schreef ze opnieuw toe aan Ağar als de acteur die de politieoperatie tegen Mansimov coördineerde.

In dezelfde video zei Peker dat onder de nieuwe eigenaren van de jachthaven enkele Azeri namen voorkomen als schijneigenaren op papier, maar in werkelijkheid is de jachthaven eigendom van Ağar.

Aanhangers van Çakıcı en Peker raakten in een woordenwisseling verwikkeld naar aanleiding van een strafhervorming die in de zomer van 2020 een groot aantal mensen in Turkse gevangenissen zou vrijlaten.

Figuren die banden hebben met de Turkse maffia lijken zich steeds meer aangemoedigd te voelen door een vlaag van publieke opmerkingen en uitspraken op sociale media.

In een andere video die donderdag werd vrijgegeven, uitte Peker een reeks beschuldigingen aan het adres van de zoon van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Tolga Ağar, een parlementslid voor de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

Een vrouw die Tolga van verkrachting beschuldigde, werd na aangifte bij de gendarmerie per helikopter afgevoerd en later dood aangetroffen, aldus Peker.

“Iedereen weet het, maar niemand zegt iets.”

De bewering lijkt betrekking te hebben op de zaak van Yeldana Kaharman, een jonge journaliste die in 2019 overleed. Vrienden zeggen dat Kaharman Tolga’s huis had bezocht de dag voor haar dood, meldde Everensel.

Peker zei dat Tolga ook betrokken was bij een door drugs gevoede woordenwisseling met “onze broer genaamd Nusret, de slager”, een duidelijke verwijzing naar celebrity-restaurateur Nusret Gökçe, vaak internationaal aangeduid als Salt Bae.

Tolga vuurde een pistool af nadat hij ruzie had gemaakt met Nusret aan de telefoon, wat leidde tot een politieonderzoek, zei Peker.

Het incident vond echter plaats in het huis van Emir Sarıgül, de rijke zoon van Mustafa Sarıgül, een voormalig districtsburgemeester van het chique district Şişli in Istanbul, en beide mannen gebruikten hun politieke connecties om Tolga’s betrokkenheid te verdoezelen, zei Peker. De chauffeur van Emir nam uiteindelijk de schuld op zich en werd gevangen gezet, voegde hij eraan toe.

Peker haalde verder uit naar het falen van de Istanbulse autoriteiten om de illegale drugshandel aan te pakken.

Verwijzend naar Erdoğan’s vaak verklaarde ambitie om een “vrome generatie” op te voeden, zei Peker dat de huidige generatie in plaats daarvan verslaafd is aan drugs. De bron van deze drugs was Mehmet Ağar, voegde hij eraan toe.

Peker zei dat hij meer video’s zou vrijgeven over de rol van Ağar in de “diepe staat”, met inbegrip van de moord op Kutlu Adalı, een journalist en vredesactivist gedood in de Turkse Republiek Noord-Cyprus in 1996.

Regeringsambtenaren hebben nog niet gereageerd op de beweringen van Peker.

Bron: Turkse media