Diyanet-voorzitter Ali Erbaş spreekt tijdens een online bijeenkomst met imams en mufti's, in Ankara, Turkije, 27 april 2021.

Het hoofd van het Presidium voor Religieuze Zaken in Turkije (Diyanet) Ali Erbaş betuigde woensdag zijn steun met een telefoontje aan Ebru Erman, die een paar dagen geleden oneerlijke kritiek te verduren kreeg in het debat over vrouwen die moskeeën binnengaan.

Op 1 mei leidde de aanwezigheid van vrouwen op de binnenplaats van een moskee in Istanbul tot een debat toen een man de vrouwen beledigde en zei dat ze geen moskeeën mochten betreden.

Erman, die is afgestudeerd aan de prominente afdeling theologie van de Marmara-universiteit, reageerde met solide argumenten en het debat ging al snel viral op de sociale media.

Erbaş betuigde in een tv-programma zijn spijt over het incident en wenste dat “zo’n incident nooit zou hebben plaatsgevonden.” Hij benadrukte dat hun voorzitterschap er hard aan werkt om moskeeën een meer inclusieve plek voor vrouwen te maken.

Geschikt voor vrouwen

“We hebben duizenden vrouwencongregaties in onze 90.000 moskeeën. We streven ernaar om onze moskeeën geschikt te maken voor de eredienst van onze vrouwen,” zei hij.

Na een dagelijks gebed in de historische Mihrimah Sultan Moskee, gelegen in het Üsküdar district van Istanbul, werd een man van middelbare leeftijd boos op de vrouwen die op de binnenplaats stonden en zei: “Vrouwen hebben niets te zoeken en te bidden in een moskee.”

Erman, een jonge lerares met een bachelor in Theologie en momenteel studerend voor haar master in dezelfde richting, verdedigde de vrouwen door te zeggen dat er geen regel in de Islam is die vrouwen verbiedt om in moskeeën te bidden.

De agressieve houding van de man werd vastgelegd door vele toeschouwers en vond zijn weg online waar het debat werd uitvergroot.

Erman tweette later over het incident en zei dat deze specifieke ervaring niet de houding van alle moslims weerspiegelt, aangezien de meesten respectvol zijn ten opzichte van vrouwen en van hun aanwezigheid in moskeeën en bij islamitische evenementen.

“Door de video die zonder mijn medeweten op sociale media werd gedeeld, hebben veel mensen zich gemeld om mijn reactie te steunen, aangezien de video gevoelige begrippen bevatte zoals religie, vrouwen en moskeeën. Nieuws dat dit incident afschildert als een visie van de islam en die van de Turkse samenleving ten opzichte van vrouwen is onaanvaardbaar. Moslimvrouwen die in de islam en de Turkse geschiedenis vertegenwoordigd zijn, zijn sterke, waardige vrouwen die met hun sterke karakters en persoonlijkheden een verschil maken in de samenleving.”

De Turkse Diyanet volgde het discours vanaf het begin en sprak zijn steun uit voor de vrouwen en Erman.

“Zoals voorzitter van Religieuze Zaken Ali Erbaş in de uitzending verklaarde, heeft hij het evenement vanaf het begin gevolgd. Hij belde me en deelde zijn spijt over het incident onlangs. Het zou nuttiger zijn om te praten over de projecten van het presidentschap met betrekking tot vrouwen, in plaats van te spreken over mijn zaak,” zei Erman onlangs in een tweet.

Bron: Sabah