Sedat Peker

In Turkije is een hervorming van de strafwet gestemd, waardoor een groot aantal gevangenen zal worden vrijgelaten. Daarop is een woordenstrijd begonnen tussen de sympathisanten van twee beruchte maffialeiders.

Er werd een wet gestemd waardoor 90.000 gevangenen zullen vrijkomen, om de dreiging van het coronavirus onder controle te houden in de overbevolkte gevangenissen van Turkije. Men is al begonnen met het vrijlaten van de eerste gevangenen.

Eén van hen is de beruchte maffialeider Alaattin Çakıcı. Çakıcı heeft nauwe banden met de Nationalistische Partij (MHP), volgens Turkse media.

Toen dat nieuws bekend raakte, begonnen de sympathisanten van Çakıcı op Twitter zijn rivaal Sedat Peker te bedreigen. Peker is een nationalist van de harde lijn, die veroordeeld is voor verschillende misdaden, waaronder bendevorming.

Foto: Alaattin Çakıcı

Çakıcı was in de jaren 80 een heel bekende maffiabaas in Turkije. In 1995 werd hij veroordeeld voor de moord op zijn vrouw in het bijzijn van hun zoon. Vervolgens vluchtte hij naar het buitenland. In 1998 werd hij door Frankrijk uitgeleverd, en zat vervolgens in een Turkse gevangenis tot 2002. In 2004 werd hij dan opnieuw uitgeleverd, ditmaal door Oostenrijk. Sindsdien zit hij in de cel in Turkije, op beschuldiging van onder meer het vormen en leiden van een criminele organisatie, aanzetten tot moord en beledigen van president Recep Tayyip Erdoğan.

Peker vluchtte dan weer naar Bosnië toen de Turkse media het nieuws verspreidden dat hij gezocht werd door de politie.

De achterban van Çakıcı maakte zich sterk op Twitter dat hij Peker “een rok zou doen dragen,” een populaire Turkse uitdrukking die betekent: iemand tot moes slaan. Peker antwoordde met een video (zie hieronder) waarin hij zei dat niemand hem kon klein krijgen. “Jullie kunnen mij vermoorden, maar het is onmogelijk om mij te kleineren”, aldus Peker.

De nieuwe wet, waardoor een groot aantal gevangenen vervroegd kan vrijkomen, onder wie drugsdealers, seksuele delinquenten en maffiabazen, leidde tot publieke verontwaardiging.

Oppositiepartijen verzetten zich hevig tegen de wet, ontworpen door de regerende coalitie. Tientallen mensen die in de cel zitten, of op hun proces wachten op beschuldiging van terrorisme of andere misdaden tegen de staat, worden immers uitgesloten. En die mensen worden door velen beschouwd als politieke gevangenen.

Bron: Hurriyet

S.V.R.