De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beweerde zondag dat de inlichtingendiensten van het land de leider van ISIS in Syrië hebben gedood, terwijl hij beloofde de strijd van het land tegen het terrorisme voort te zetten.

In een uitzending zei Erdogan dat de Nationale Inlichtingendienst van Turkije een man genaamd Abu al-Hussein al-Husseini Al-Qurshi “al lange tijd” op het spoor was.

“Deze persoon is geneutraliseerd in de operatie die de MIT (Turkse Nationale Inlichtingenorganisatie) gisteren in Syrië heeft uitgevoerd,” zei hij.

“Vanaf nu zullen wij onze strijd zonder discriminatie tegen terroristische organisaties voortzetten.”

Hij voegde eraan toe dat de strijd van Turkije tegen het terrorisme bijdraagt aan de veiligheid van Europa, en beweerde dat Europa “zich hiervan niet bewust is of niet bewust wil zijn.”

Al-Qurshi werd benoemd tot ISIS-leider na de dood van zijn voorganger, Abu al-Hasan al-Hashmi al-Qurayshi, die afgelopen oktober werd gedood door het Vrije Syrische Leger in Syrië.

Turkse troepen hebben tijdens een operatie in Syrië de leider van de Islamitische Staat gedood, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan laat op 30 april.

Turkije heeft talrijke operaties uitgevoerd tegen ISIL langs de Syrische grens, waarbij vermoedelijke militanten zijn opgepakt of gedood.

Een AFP-correspondent in Noord-Syrië zei dat Turkse agenten van de inlichtingendienst en de lokale militaire politie, gesteund door Turkije, zaterdag een zone hadden afgesloten in Jindires, in de noordwestelijke regio Afrin.

Bewoners vertelden AFP dat een operatie gericht was op een verlaten boerderij die werd gebruikt als islamitische school.

Abu Hussein al-Qurayshi werd benoemd tot leider van de militante groep nadat de vorige leider in oktober werd gedood. Een woordvoerder van ISIL noemde hem “een van de veteraan-strijders en een van de trouwe zonen van de Islamitische Staat”.

Hij nam de leiding van ISIL over op een moment dat de extremistische groepering de controle heeft verloren over het grondgebied dat zij ooit in Irak en Syrië in handen had.

De Islamitische Staat brak ongeveer tien jaar geleden af van Al Qaida en kreeg uiteindelijk de controle over grote delen van Noord- en Oost-Syrië en Noord- en West-Irak.

In 2014 riepen de extremisten hun zogenaamde kalifaat uit en trokken daarbij aanhangers uit de hele wereld aan.

Bron: Hürriyet