Vietnamese minister bekritiseerd over steak diner

Een Vietnamese minister heeft voor controverse gezorgd nadat op een video te zien was hoe hij met de hand vergulde biefstuk kreeg voorgeschoteld door de Turkse sterrenkok Nusret Gökçe, ook bekend als “Salt Bae”.

To Lam, de Vietnamese minister van Openbare Veiligheid, stopte voor een biefstukdiner in Londen nadat hij de klimaatveranderingsconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow, Schotland, had bijgewoond.

De ambtenaar, waarvan wordt aangenomen dat hij een potentiële toekomstige leider van de Communistische Partij van Vietnam is, werd op video betrapt in het luxe steakhouse restaurant Nusr-Et, terwijl hij met de hand werd gevoed door Gökçe.

De Turkse chef-kok gooide zout in zijn kenmerkende beweging en voerde de minister met goud bedekte reusachtige Tomahawk steaks in de video, die werd gepost op de account van de chef-kok die door miljoenen wordt gevolgd.

Ondanks het feit dat de video werd verwijderd, werden kopieën ervan op grote schaal online gedeeld en critici hebben vraagtekens geplaatst bij de keuze van de locatie, waarbij één biefstukschotel meer kostte dan het maandsalaris van de minister.

Veel Vietnamezen wendden zich op de sociale media over de getoonde decadentie, terwijl het land worstelt in de nasleep van een verwoestende golf van COVID-19 die talloze banen heeft gekost.

De prijzen staan niet vermeld op de website van Nusr-Et London, maar volgens recensies varieert de met goud bedekte steak van $1.140 tot $2.015 en dat is zonder drankjes, bijgerechten of de servicekosten.

De gemiddelde Vietnamese burger verdiende in 2020 een maandinkomen van ongeveer 184 dollar, volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek van het land.

Drie jaar geleden werd de Venezolaanse president Nicolas Maduro ook al bekritiseerd omdat hij in een filiaal van dezelfde restaurantgroep in Turkije had gegeten.

Gökçe opende in 2010 de eerste Nusr-Et in Istanbul.

Sinds zijn populariteit in 2018 heeft Nusr-Et zich uitgebreid en restaurants geopend in Miami, Manhattan, New York en Londen, naast verkooppunten zoals in Mykonos, Dubai, Abu Dhabi en Doha.

Bron: Hürriyet