Luchthaven Istanbul Atatürk (Istanbul Ataturk Airport)

De Turkse burgerluchtvaartautoriteit verscherpt de voorwaarden voor Turkse piloten die ontslag nemen en in het buitenland voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen gaan werken.

Nu de luchtvaartsector op zoek is naar extra personeel tijdens een bloeiend toeristisch seizoen.

De sector in heel Europa heeft deze zomer te maken met bijzonder lange rijen op luchthavens, deels door een gebrek aan personeel om de opleving van de vraag na de sluitingen van COVID-19 op te vangen.

De Turkse autoriteit zei dat piloten die voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen willen werken, een brief met toestemming van hun vorige werkgever nodig zullen hebben.

Als een piloot ontslag neemt zonder toestemmingsbrief, zal zijn aanvraag voor verificatie zes maanden lang niet door de autoriteit worden behandeld, aldus de autoriteit.

Volgens officiële gegevens benaderen het luchtverkeer en het aantal passagiers in Turkije het niveau van voor de uitbraak.

Reactie vakbond

De vakbond Hava-Is, die zei dat de nieuwe verordening een ingreep is in de vrijheid van arbeid en de individuele rechten van piloten, zal een ontmoeting hebben met het ministerie van vervoer en ambtenaren van de burgerluchtvaart om de veranderingen te bespreken.

Volgens Hava-Is is er een grote vraag naar Turkse piloten vanuit de Golflanden en Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Volgens gegevens van de luchtvaartautoriteiten zijn er in Turkije 10.525 piloten.

Vorige maand zei Duitsland dat het werkvergunningen en visa voor enkele duizenden buitenlandse luchthavenmedewerkers, voornamelijk uit Turkije, versneld zal afgeven om de zomerse reischaos te helpen verlichten.

Bron: Turkse media