Een arbeider is te zien op de productiefaciliteit Çukurova van Turkish Petroleum Corporation in Adana, Zuid-Turkije, 7 juli 2022.

De hoeveelheid winbare olie uit het Çukurova-veld in de zuidelijke provincie Adana zal naar verwachting oplopen tot 8 miljoen vaten, zei de Turkse minister van Energie Fatih Dönmez op donderdag.

Dönmez maakte zijn opmerkingen tijdens een bezoek aan het veld waar president Recep Tayyip Erdoğan op 28 juni aankondigde dat Turkije voor 1 miljard dollar (989,8 miljoen euro) aan oliereserves had ontdekt.

Aangezien de boorputten Çukurova-1 en Çukurova-2 de ondiepste van het land zijn, op een diepte van respectievelijk 430 meter (1411 voet) en 358 meter (358 voet), zullen zowel de investerings- als de productiekosten zeer laag zijn, legde Dönmez uit.

De gemiddelde dagproductie van deze putten in het vroege stadium van ontwikkeling is 100-120 vaten, maar de minister zei dat de prognose na ontwikkeling is dat dit veld ongeveer 7,5 miljoen-8 miljoen vaten olie zal opleveren, waarvan de waarde ongeveer 1 miljard dollar bedraagt.

In verband met het succes van deze economische olievondst zei Dönmez dat er meer boringen zijn gepland in acht putten om het totale aantal tegen het eind van het jaar op tien te brengen.

De boringen maken deel uit van het plan van de regering om minder afhankelijk te worden van dure energie-importen.

Dönmez herinnerde eraan dat slechts vier of vijf jaar geleden de dagelijkse olieproductie van het staatsbedrijf voor boren en exploratie, de Turkse Petroleum Corporation (TPAO) 37.000 vaten bedroeg, maar nu meer dan 60.000 vaten bedraagt.

“In dezelfde periode hebben we nog eens 70 miljoen vaten aan onze totale reserves toegevoegd door nieuwe ontdekkingen”, zei hij.

Deze toevoegingen hebben geholpen om de olie- en gasimport te verlichten, die zeer hoog is met 92% voor olie en 99% voor aardgas.

Bron: Sabah