Cem Yılmaz

MHP-leider Devlet Bahçeli’s adviseur Yıldıray Çiçek heeft zich gericht tegen komiek Cem Yılmaz nadat hij kritiek had geuit op de voortdurende gevangenschap van Osman Kavala en Selahattin Demirtaş.

“Uw rol in de ondersteuning van de campagne van verraad zal niet worden vergeten,” zei Çiçek.

Een adviseur van de extreem-rechtse Nationalistische Beweging Partij (MHP) leider Devlet Bahçeli heeft zich gericht tegen komiek Cem Yılmaz nadat hij kritiek had geuit op de voortdurende gevangenschap van de twee gevangenen van Turkije.

Komiek Cem Yılmaz zei vorige week dat hij niet begrijpt waarom filantroop Osman Kavala en voormalig co-HDP-voorzitter Selahattin Demirtaş gevangen zitten, wat Bahçeli’s adjudant Yıldıray Çiçek ertoe aanzette de komiek op te roepen om de PKK te veroordelen.

“Cem Yılmaz, kunt u de terreurorganisatie PKK en haar verlengstukken veroordelen? Zo niet, dan zal uw rol in het ondersteunen van de campagne van verraad niet worden vergeten en niemand zal u redden,” schreef Çiçek in een opiniestuk dat hij schreef voor het pro-MHP dagblad Türkgün.

“Degenen die in het verleden veel artiesten hebben gebruikt voor duivelse propaganda namens terroristen [Selahattin] Demirtaş en Osman Kavala, gebruiken nu Cem Yılmaz,” schreef hij.

Vorige week werd Yılmaz geïnterviewd in een YouTube-programma genaamd “Rüstem Batum Talks.”

De presentator, Batum, vroeg Yılmaz op een bepaald moment in het interview wat hij vond van de voortdurende gevangenissen van Demirtaş en Kavala.

Demirtaş zit sinds 2016 vast en Kavala sinds 2017 op verschillende aanklachten, ondanks internationale verontwaardiging en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens die opriepen tot hun vrijlating.

Yılmaz riep op tot “universele normen” bij de vervolging van misdaden in Turkije, en zei: “We kunnen van waar we zitten niet begrijpen hoe een persoon die we kennen, van wie we het werk kennen, kan worden aangeklaagd voor zo’n mysterieuze misdaad.”

Çiçek, op zijn beurt, zei dat het “gemeenschappelijke kenmerk” van de mensen die Yılmaz verdedigde was dat zij PKK-aanhangers waren.

Cem Yılmaz, zei hij, had zich ten onrechte laten overtuigen door de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) dat Demirtaş en Kavala niet schuldig zijn.

Çiçek noemde Cem Yılmaz verder een hypocriet omdat hij doneert aan en pleit voor de kinderen van in de strijd gesneuvelde soldaten terwijl hij “terrorist Demirtaş steunt, de moordenaar van de vaders van die martelaarskinderen, en Kavala, die de PKK steunt”.

Op zondag 19 december 2021 staat Cem Yilmaz in PALEIS 12 in Brussel.

Bron: Turkse media