De internationaal befaamde Turkse kok Nusret Gökçe

De internationaal befaamde Turkse kok Nusret Gökçe, ook bekend als “Salt Bae” heeft een rechtszaak aan zijn broek van 5 miljoen dollar wegens schending van het auteursrecht.

De in Brooklyn gevestigde kunstenaar William Hicks zegt dat Gökçe zijn kunst op menu’s, afhaaltassen, borden en meer heeft gebruikt zonder zijn toestemming.

Williams Hicks, een in Brooklyn gevestigde kunstenaar bekend om zijn gestencilde schilderijen en muurschilderingen, heeft de rechtszaak tegen Gökçe in het District Court voor het Zuidelijke District van New York op 12 April ingediend.

Afbeeldingen die op 13 april 2021 in de rechtbankdocumenten zijn opgenomen, tonen kunstwerken van William Hicks en Joseph Iurato waarop Salt Bae, alias Nusr-et Gökçe, te zien is in zijn kenmerkende pose.

Volgens de rechtszaak kregen Hicks en een andere kunstenaar genaamd Joseph Iurato in 2017 de opdracht om een muurschildering te ontwerpen van de Turkse chef-kok in zijn iconische biceps-bulging, zout-sprenkelende pose die zou worden weergegeven in het steakhouse in Miami.

Aanvullende muurschilderingen werden besteld voor Nusr-Et restaurants in New York, Dubai, en Istanbul.

Na de oorspronkelijke betaalde commissies, zegt Hicks in de rechtszaak dat Gökçe ongeautoriseerde kopieën van de muurschilderingen liet maken voor restaurants in Turkije, Griekenland, en de Verenigde Arabische Emiraten zonder hem te compenseren voor verder gebruik van zijn auteursrechtelijk beschermd ontwerp.

Volgens de aanklacht plaatste de Turkse kok de afbeelding ook op menu’s, afhaaltassen, op zijn kruiden en zelfs op vochtige doekjes.

Men gaf ook aan dat Hicks in april 2020 een brief aan Gökçe heeft gestuurd waarin hij eiste dat hij onmiddellijk zou stoppen met het verdere gebruik van het kunstwerk, maar de internationaal bekende kok heeft niet aan dit verzoek voldaan.

Gökçe heeft nog geen verklaring afgelegd met betrekking tot de rechtszaak.

Bron: Hürriyet