Foto Haci Halil Kizilay

Een raketaanval die gericht was op het Turkse basisgebied in Bashiqa, Noord-Irak, heeft geleid tot de dood van een Turkse soldaat en verwondde een kind, zei het ministerie van Defensie woensdag.

De aanval werd uitgevoerd met drie raketten, waarvan er een viel in het gebied van de basis en de andere in het dorp, zei het ministerie.

Een onbemand luchtvoertuig (UAV) werd onmiddellijk naar het gebied gestuurd en de nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen, voegde het ministerie eraan toe.

Medeleven

Ondertussen sprak minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu met premier Masrour Barzani van de KRG, die hem informeerde over de aanslagen en zijn medeleven betuigde, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De Turkse troepen in Noord-Irak zijn grotendeels gestationeerd in Bashiqa, een trainingskamp ongeveer 12 kilometer (7 mijl) ten noordoosten van Mosul.

In Irak zijn woensdagavond twee raketaanvallen uitgevoerd. Een raket werd afgevuurd op de luchthaven van Erbil, waar Amerikaanse soldaten gelegerd zijn.

Kort nadien kwam een Turkse soldaat om bij een raketaanval enkele tientallen kilometers verderop.

Een Turkse soldaat is woensdagavond om het leven gekomen bij een raketaanval op een Turkse militaire basis in het noorden van Irak. Dat heeft het Turkse ministerie van Defensie gemeld.

Turkse basis in Başika

De aanval was gericht tegen de Turkse basis in Başika, in de provincie Musul. Drie raketten werden afgevuurd, een ervan raakte zijn doel, aldus het ministerie.

In een naburig dorp raakte ook een kind gewond door een van de raketten. Het Turkse leger heeft een drone ingezet om de omgeving te beveiligen.

De aanval is nog niet opgeëist, al heeft een groepering die banden zou hebben met Iran de aanval op de Amerikaanse troepen wel geprezen.

Op 15 februari werden Iraakse, pro-Iraanse groeperingen verantwoordelijk gehouden voor een soortgelijke aanval. Daarbij vielen een dode en verschillende gewonden.

De VS hebben aanvallen in het verleden vergolden met luchtaanvallen tegen Iraanse doelen en de Iraanse milities, onder meer aan de grens tussen Irak en Syrië.

Bij zo’n luchtaanval werd begin vorig jaar generaal Qassem Soleimani uitgeschakeld, een van de hoogste Iraanse militairen.

Als gevolg van die actie, uitgevoerd op bevel van toenmalig president Donald Trump, escaleerden de spanningen in het Midden-Oosten destijds aanzienlijk.

Bron: Sabah