Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan zei dat Turkije geen Syrisch grondgebied wil innemen omdat de Syrische oppositie bang is voor een mogelijke deal tussen Ankara en Damascus.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat dialoog en diplomatie met de Syrische regering niet uitgesloten zijn, het laatste teken dat Ankara mogelijk bereid is de banden met zijn zuiderbuur te herstellen.

“Er is een noodzaak om verdere stappen met Syrië te ondernemen”, zei Erdogan tegen verslaggevers, die eraan toevoegde dat diplomatie tussen staten nooit volledig kan worden verbroken.

De toon van Erdogans opmerkingen lijkt zachter te zijn dan zijn eerdere standpunt over Syrië, waar zijn regering de oppositie steunde en militair ingreep. Turkije bezet momenteel grondgebied in grote delen van Noord-Syrië, in de strijd tegen terrorisme.

Eerder dit jaar beloofde Erdogan een grensoverschrijdende militaire operatie uit te voeren.

De militaire operaties van Turkije zijn grotendeels gericht tegen de (YPG), die Turkije beschouwt als de Syrische tak van de (PKK), een groepering die in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie als terroristisch wordt aangemerkt.

De YPG is echter de overheersende kracht in de Syrische Democratische Strijdkrachten, waarop de Verenigde Staten zwaar leunen in de strijd tegen de gewapende groep ISIL.

De invallen in Syrië en de dreiging van nieuwe militaire operaties hebben Ankara in conflict gebracht met Damascus en spanningen veroorzaakt met Rusland, de belangrijkste geldschieter van de Syrische regering.

In een poging om de vrees van de Syrische regering weg te nemen, zei Erdogan vrijdag dat zijn land niet van plan is om Syrisch grondgebied in te nemen.

“We hebben geen ogen op het grondgebied van Syrië omdat de mensen van Syrië onze broeders zijn,” zei Erdogan. “Het regime moet zich hiervan bewust zijn.”

Vorige week riep de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu op tot verzoening tussen de Syrische regering en de oppositie.

Dat heeft geleid tot een wijdverspreide campagne van de Syrische oppositie, die elke mogelijke toekomstige overeenkomst tussen Turkije en de Syrische regering afwijst.

Bron: Turkse media