De Europese Unie heeft donderdag de recente Turks-Israëlische toenadering geprezen, meldt Anadolu News Agency.

“Ik verwelkom de aankondiging tussen Turkije en Israël om de volledige diplomatieke banden te herstellen,” zei EU-commissaris voor Uitbreiding en Nabuurschap, Oliver Varhelyi, op Twitter.

De opmerkingen kwamen nadat Turkije en Israël op woensdag hadden aangekondigd dat ze de diplomatieke betrekkingen zullen hervatten en wederzijds ambassadeurs en consuls zullen herbenoemen.

Varhelyi noemde de overeenkomst “een nieuwe mijlpaal die de bilaterale betrekkingen versterkt, de regio stabiliseert en de welvaart bevordert”.

“De EU is bereid steun te verlenen bij het leggen van nieuwe grondslagen voor samenwerking”, voegde hij eraan toe.

In zijn toespraak waarin hij het herstel van de diplomatieke banden met Israël aankondigde, benadrukte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, dat Turkije “de rechten van Palestina, Jeruzalem en Gaza zal blijven verdedigen, en dat het belangrijk is dat onze boodschappen rechtstreeks aan Tel Aviv worden overgebracht op het niveau van de ambassadeurs”.

Woensdag had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een telefoongesprek met de Israëlische premier Yair Lapid om de bilaterale betrekkingen en regionale kwesties te bespreken.

Erdogan zei dat hij voorstander is van de ontwikkeling van samenwerking en dialoog tussen de twee landen op basis van een duurzame basis en respect voor wederzijdse gevoeligheden.

Hij sprak ook zijn voldoening uit over de vooruitgang die in de betrekkingen is geboekt binnen een kader dat is overeengekomen tijdens recente bezoeken aan Turkije van Lapid en de Israëlische president Isaac Herzog.

Het bezoek van Herzog aan Turkije in maart, gevolgd door wederzijdse bezoeken van de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, heeft bijgedragen tot een versoepeling van de betrekkingen na meer dan een decennium van spanningen.


Bron: Turkse media