Vijf Turkse soldaten zijn dinsdag gedood bij gevechten met de PKK in Noord-Irak, aldus het Turkse ministerie van Defensie.

Twee andere soldaten raakten gewond bij de gevechten. De gevechten vonden plaats tijdens het grensoverschrijdende offensief van Turkije tegen de PKK, die bases heeft in Noord-Irak.

Turkije is vorige maand begonnen met zijn jongste offensief, operatie Klauw-Slot genoemd, in de Noord-Iraakse regio’s Metina, Zap en Avashin-Basyan.

Het ministerie van Defensie gaf geen informatie over de gevechten van dinsdag.

De dodelijke slachtoffers brengt het aantal Turkse soldaten dat is gedood in het laatste offensief op 17, volgens een telling van The Associated Press.

Turkije beweert dat tientallen PKK-terroristen zijn gedood tijdens de operatie.

Turkije heeft de afgelopen decennia talrijke grensoverschrijdende lucht- en grondoperaties uitgevoerd tegen de PKK in Noord-Irak.

Het leger heeft ook verscheidene invallen gedaan in Syrië om de Syrische Koerdische strijders – die Ankara beschouwt als een verlengstuk van de PKK – weg te drijven van zijn grenzen.

De groepering staat op de lijst van terreurorganisaties van Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie.

De PKK heeft trainingskampen en bases in het autonome Iraaks Koerdistan en voert sinds 1984 een opstand uit tegen de Turkse staat, een conflict dat aan 40.000 mensen, waaronder veel burgers, het leven heeft gekost.

Ankara heeft een reeks operaties op touw gezet tegen PKK-strijders in Irak en Syrië, de laatste in Noord-Irak, die in april van start ging.

Bron: Hürriyet