De Turkse minister van Technologie en Industrie, Mustafa Varank, heeft gezegd dat tot nu toe 27.000 burgers online een aanvraag hebben ingediend om in het kader van het Turkse nationale ruimtevaartprogramma naar de ruimte te gaan.

De Turkse minister van Technologie en Industrie, Mustafa Varank, heeft verklaard dat tot dusver 27.000 Turken bij het Turkse ruimtevaartagentschap een aanvraag hebben ingediend om aan een ruimtemissie deel te nemen.

Hij zei dat 150 van de aanvragers “aan alle voorwaarden hadden voldaan” om in aanmerking te komen voor de missie.

“Nadat onze president het project had aangekondigd, hebben 2,7 miljoen mensen de webpagina (https://uzaya.gov.tr) bezocht.

“Zo’n 27.000 mensen hebben zich ingeschreven. Het aantal mensen dat aan alle voorwaarden heeft voldaan en de aanvraag heeft voltooid, bedraagt 150,” zei Varank tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Ankara op 24 mei.

Vorig jaar onthulde president Recep Tayyip Erdoğan het Turkse nationale ruimtevaartprogramma en zei hij dat het land ernaar streeft om tegen 2023 astronauten naar de maan te sturen. Nadien werd een webpagina gelanceerd voor de kandidaturen.

Op de desbetreffende website staan de voorwaarden om voor de functie in aanmerking te komen.

Zo moeten de kandidaten jonger zijn dan 45 jaar, een universitair diploma hebben op het gebied van engineering/fysische wetenschappen/geneeskunde, een zeer goede kennis van het Engels hebben, een lengte hebben van 149,5-190,5 cm, een gewicht van 43-100 kg en een gezichtsvermogen van 100 procent hebben.

Volgens de webpagina zullen twee kandidaten worden geselecteerd.

Bron: Hürriyet