Turkije heeft plannen om een topspeler te worden op de markt van futuristische vliegende auto's

Vliegende auto’s zijn nog jaren weg, maar de Turkse regering heeft al een belofte gedaan om een topspeler op de markt te worden.

“Turkije zal spelen voor het wereldleiderschap op het gebied van ook vliegende auto’s, met zijn jeugd die in zichzelf gelooft en een visie heeft zo groot als het Melkwegstelsel,” zei de Turkse minister van Industrie en Technologie Mustafa Varank op 6 juli.

De Turkse minister van Industrie en Technologie, Mustafa Varank, heeft gezegd dat Turkije zoveel vooruitgang heeft geboekt in de technologie dat het een positie van “wereldleiderschap” zal innemen op het gebied van futuristische vliegende auto’s.

“Turkije zal spelen voor het wereldleiderschap op het gebied van ook vliegende auto’s, met zijn jeugd die in zichzelf gelooft en een visie heeft zo groot als het Melkwegstelsel. Samen met onze jeugd zullen we succesverhalen schrijven op alle innovatieve gebieden, net zoals onbemande luchtvaartuigen in de hele wereld bekend zijn,” zei Varank tijdens een ceremonie op 6 juli.

De minister herinnerde eraan dat vice-president Fuat Oktay in juni soortgelijke opmerkingen had gemaakt en dat zijn uitspraken met ongeloof waren ontvangen.

“Onze vice-president Fuat Oktay heeft onlangs gezegd: ‘Er zal een Turkije komen dat zal spelen om het wereldleiderschap op het gebied van vliegende auto’s.’

Daarop heeft een bekende groep deze opmerking belachelijk gemaakt”, aldus Varank, die de nogal ambitieuze visie van Oktay herhaalde.

“Het maakt niet uit of de oppositie, wier visie niet verder kan gaan dan hooi, het gelooft of niet, wij zullen deze succesverhalen schrijven. Ons potentieel is voldoende om dit te doen omdat we vertrouwen hebben in onze jeugd,” zei Varank.

Het Turkse defensiebedrijf Baykar kondigde in september 2020 aan dat de eerste inheemse vliegende auto van het land, Cezeri genaamd, met succes werd getest in Istanbul.

De technologische topman van het bedrijf is Selçuk Bayraktar, die de schoonzoon is van president Recep Tayyip Erdoğan.

Bayraktar stelde destijds dat het naar schatting 10-15 jaar zal duren voordat Cezeri op de weg komt.

Baykar, opgericht in 1984, produceert bewapende en onbewapende drones, besturingssystemen, simulatoren en luchtvaartelektronica.

Bron: Turkse media