Men moet altijd klaar zijn voor oorlog als men vrede wil, zei president Recep Tayyip Erdoğan op een defensietechnologiebeurs op 17 augustus.

De president zei ook dat Turkije er alleen naar kan streven vrede te brengen waar Turkse vlaggen wapperen.

Men moet altijd voorbereid zijn op oorlog als men vrede wil, zei president Recep Tayyip Erdoğan op de Internationale Defensie Industrie Beurs (IDEF) op 17 augustus, eraan toevoegend dat Turkije er alleen maar naar kan streven vrede te brengen op elke plaats waar zijn vlag wappert.

“Als je vrede wilt, moet je altijd voorbereid zijn op oorlog,” zei Erdoğan.

“We behoren tot de top drie tot vier landen in de wereld wat betreft het ontwerp, de productie en de verkoop van bewapende onbemande luchtvaartuigen die hun succes in het veld daadwerkelijk hebben bewezen,” zei Erdoğan.

Turkije is erin geslaagd om de buitenlandse afhankelijkheid in de defensie-industrie in de afgelopen 19 jaar terug te brengen van 80 procent naar 20 procent en is nu een belangrijke exporteur geworden, zei Erdoğan, die meedeelde dat de Turkse export de drie miljard dollar heeft overschreden.

“Dit is de beste uitdrukking van onze verdedigingsstrategie. Als er ergens Turkse vlaggen wapperen, kan het enige doel daar zijn om vrede, sereniteit, consistentie, veiligheid en comfort tot stand te brengen.”

Turkije is een natie zonder bloedbaden of veroveringen in haar verleden, beweerde de president, en zei dat de regering “met heel haar hart wenst te winnen” waar zij ook aanwezig is.

“Wij zijn nooit een van die staten geweest, en zullen dat ook nooit worden, die bommen mijlenver van hun grenzen afwerpen onder het mom van terrorismebestrijding,” zei de president, direct nadat hij had opgemerkt dat Turkse strijdkrachten aanwezig zijn in Midden-Azië, Noord-Afrika en Zuid-Azië.

Turkije heeft onder de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in feite een “revolutie” doorgemaakt in de defensietechnologie-industrie, zei de president, waarbij hij opmerkte dat het land in deze sector nog maar voor 20% afhankelijk is van invoer.

De defensie-export is gestegen van 250 miljoen dollar naar meer dan 3 miljard dollar, zei Erdoğan, die eraan toevoegde dat hij gelooft dat regionale vrede alleen kan ontstaan door een gelijke verdeling van defensiemiddelen.

Bron: Hürriyet