Dagelijks vragen gemiddeld zeven artsen bij de Turkse Medische Vereniging een certificaat van “goed gedrag” aan om naar het buitenland te kunnen gaan, zo heeft de vereniging bekendgemaakt.

De Turkse Medische Associatie (TTB) heeft verklaard dat het aantal artsen dat Turkije verlaat zodanig is toegenomen dat de associatie gemiddeld aan zeven artsen per dag vergunningen afgeeft om in het buitenland de geneeskunde uit te oefenen.

Om in aanmerking te komen voor een internationale sollicitatie, moeten Turkse artsen bij de TTB een certificaat van “goed gedrag” aanvragen.

Algemeen secretaris Vedat Bulut van de TTB zei dat in 2021 1.405 artsen naar het buitenland gingen voor werk, terwijl dit aantal dit jaar naar verwachting zal stijgen tot 2.500, volgens berichtgeving van online nieuws outlet Bianet.

“Vorig jaar gingen 1.405 artsen naar het buitenland. Tegen het einde van het jaar zal dit aantal naar verwachting 2.500 bedragen. Zo’n 55 procent van hen zijn gespecialiseerde artsen. En deze cijfers geven alleen degenen weer die naar het buitenland migreren. Degenen die in de particuliere sector zijn gaan werken, tellen we niet eens mee. Alleen het ministerie van Volksgezondheid kent dat aantal,” zei Bulut.

Artsen komen op 29 mei in Ankara bijeen om te protesteren tegen het geweld in de gezondheidssector en de slechte arbeidsomstandigheden.

In maart had president Recep Tayyip Erdoğan commentaar gegeven op de exodus van artsen die Turkije verlaten, door te zeggen: “Als ze kunnen vertrekken, laat ze dan vertrekken.”

Na een massale reactie op deze opmerkingen veranderde Erdoğan later van mening en zei hij dat Turkije zijn artsen “nodig heeft”.

Bron: Hürriyet