De Çakır nieuwe generatie kruisraket ontwikkeld door Roketsan wordt gezien tijdens een evenement in de hoofdstad Ankara, Turkije, 31 maart 2022. (AA-foto)

De Turkse defensieaannemer Roketsan kondigde donderdag aan dat het een nieuwe generatie kruisraket heeft ontwikkeld die kan worden gelanceerd vanaf land-, zee- en luchtplatforms.

De kruisraket, Çakır genaamd, zal met zijn ultramoderne kenmerken en effectieve kernkop een nieuwe krachtmultiplicator voor de strijdkrachten zijn, aldus het bedrijf in een verklaring.

Het is nog in de ontwerpfase en de eerste tests zijn gepland voor later dit jaar, met platformintegratie in 2023.

Het zal worden afgeschoten met de Akıncı, de meest geavanceerde en geavanceerde drone die Turkije heeft gebouwd, een onbemand gevechtsvliegtuig (UCAV).

De kruisraket heeft een bereik van meer dan 150 kilometer en kan worden gelanceerd door vaste en draaivleugelvliegtuigen, aanvalsdrones, tactische landvoertuigen en marineplatforms.

De raket zal worden uitgerust met de door Kale Arge ontwikkelde KTJ1750 turbojetmotor.

Het biedt ook operationele veelzijdigheid tegen doelen boven de grond of op zee, en tegen doelen in grotten.

‘Zeer destructief’

De raket is voorzien van een uniek systeem voor de selectie van de kernkop en het inslagpunt en zal daardoor zeer destructief zijn, aldus de verklaring, en voegt eraan toe dat de raket dankzij zijn geavanceerde geleidingssystemen voor de midden- en eindfase met grote precisie doelen zal kunnen treffen, ongeacht de weersomstandigheden.

De raket kan ook meerdere nuttige ladingen vervoeren en zal als een zwerm kunnen coördineren en communiceren met andere ordonnansen.

Çakır biedt ook een hoge overleefbaarheid met zijn unieke ontwerp en radar absorberend materiaal gebruikt op het frame.

Bron: Sabah