De rijkdom van Russische oligarchen is op zoek naar een nieuw thuis, en Turkije werpt zich al snel op als een welkome gastheer.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei zaterdag tegen de media dat hij gesanctioneerde Russische oligarchen in het land zou verwelkomen als toeristen en investeerders, zolang hun zakelijke transacties in overeenstemming zouden zijn met het internationale recht.

De opmerkingen hebben speculaties uitgelokt dat Turkije – een land dat geen lid is van de EU, maar wel van de NAVO – actief investeringen aanmoedigt van miljardairs die op de zwarte lijst staan, in een poging zijn economie, die in moeilijkheden verkeert, weer op de been te helpen. Volgens berichten van de media zijn rijke Russen al actief op zoek naar investeringen in Turkije.

“Het aantrekken van Russisch geld kan Turkije op de lange termijn schaden,” vertelde Defne Arslan, senior directeur bij de Atlantic Council in Turkije en voormalig econoom van de Amerikaanse ambassade in Ankara, aan CNBC.

Een goed evenwicht zoeken

Het land uit scherpe kritiek op de onuitgelokte invasie van Moskou, maar weigert sancties uit te voeren zoals die van de VS, de EU, Groot-Brittannië en anderen, omdat het daar principieel op tegen is.

In plaats daarvan heeft zij de rol van neutrale bemiddelaar op zich genomen en vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne bevorderd.

De onderhandelingen in Istanbul op dinsdag leken de hoop op een doorbraak te doen toen Moskou ermee instemde zijn militaire aanval op Kiev en Tsjernihiv te verminderen, terwijl de Oekraïense onderhandelaars voorstelden een neutrale status in te nemen in ruil voor veiligheidsgaranties.

Een toevloed van buitenlandse investeringen en luxegoederen zou immers een zegen kunnen zijn voor de geplaagde Turkse economie, die in september vorig jaar in een crisissituatie terechtkwam toen onorthodoxe renteverlagingen de toch al stijgende inflatie nog verder opdreven.

Een kwakkelende economie

Turkije kan het zich nauwelijks veroorloven om te worden getroffen door secundaire sancties, gezien de druk die de oorlog en de daaruit voortvloeiende Russische sancties al hebben uitgeoefend op de Turkse economie.

Intussen is Erdogan erop gebrand om de reputatie van Turkije als onafhankelijke bemiddelaar in het lopende conflict hoog te houden, in een poging om zowel in binnen- als buitenland in de gunst te komen voor de verkiezingen in 2023.

“Erdogan is wanhopig om de verkiezingen van volgend jaar te halen,” vertelde Timothy Ash, senior strateeg voor soevereine staten in opkomende markten bij BlueBay Asset Management.

Erdogan zei vorige week dat de Turkse “deur openstaat” voor bedrijven die hun activiteiten buiten Rusland willen verplaatsen.

“Niet alleen Amerikaanse bedrijven, maar ook vele merken en groepen uit de hele wereld verlaten Rusland. Natuurlijk staat onze deur open voor degenen die naar ons land komen,” zei hij.

Bron: CNBC