Foto: Amerikaanse kolonel Rich Outzen

Deskundigen noemen de TCG Anadolu een ‘game-changer’ voor de Turkse marine nu Ankara meer macht in de regio wil projecteren.

De Turkse marine heeft maandag officieel het lichte vliegdekschip TCG Anadolu en het amfibische aanvalsschip aan haar arsenaal toegevoegd en noemt het ’s werelds eerste “drone carrier”.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat het schip een keerpunt is voor de defensie-industrie van het land, aangezien 70 procent van het schip in zeven jaar tijd met lokale middelen is gebouwd.

“De TCG Anadolu is het eerste schip ter wereld dat bewapende drones vervoert,” zei Erdogan bij de inhuldiging.

Hij zei dat het ontwerp werd herzien om vliegtuigen te herbergen die in ontwikkeling zijn, zoals de Bayraktar TB3 drone, Kizil Elma onbemande straaljager en Hurjet licht gevechtsvliegtuig.

“Bovendien heeft dit schip, dankzij de tanks en gepantserde amfibische aanvalsvoertuigen die het vervoert, de kenmerken die ons in staat zullen stellen militaire en humanitaire operaties uit te voeren in alle hoeken van de wereld wanneer dat nodig is,” voegde hij eraan toe.

Het is gebouwd op de scheepswerf Sedef in Istanbul en het schip, dat 231 meter lang en 32 meter breed is, kan ook helikopters vervoeren.

De systemen voor wapens, gevechtsleiding, elektronische oorlogsvoering, infrarood zoeken en volgen, elektro-optisch zoeken, laserwaarschuwing, torpedoverdediging en radars van het schip zijn ter plaatse ontwikkeld, aldus Erdogan.

“De TCG Anadolu is een game-changer voor de Turkse zeemacht en machtsprojectiemogelijkheden,” vertelde de gepensioneerde Amerikaanse kolonel Rich Outzen, een nonresident senior fellow bij de in Washington gevestigde Atlantic Council, aan Middle East Eye.

“De eerste ‘drone carrier’ zal Turkse troepen in staat stellen verkennings- en aanvalsoperaties uit te voeren tegen maritieme en kustdoelen in het hele Middellandse Zeegebied.

“Het is een dubbele bedreiging, met de mogelijkheid om grondapparatuur voor amfibische aanvallen te vervoeren, en zal ook het grootste schip in de Turkse marine zijn. Een zusterschip, de Trakya, is eveneens gepland.”

Het schip heeft de capaciteit om een troepenmacht van ten minste bataljonsgrootte over te brengen in de Egeïsche Zee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee, met eigen logistieke capaciteiten, zonder dat steun van het thuisfront nodig is.

“Het schip kan ook verder in het buitenland opereren, afhankelijk van nationale en coalitievereisten”, voegde Outzen eraan toe.

Het schip kan indien nodig worden ingezet voor hulpverlening bij natuurrampen.

Dankzij de faciliteiten van het ziekenhuis en de operatiekamer aan boord zal het medische ondersteuning kunnen bieden bij natuurrampen, humanitaire hulp en de evacuatie van vluchtelingen.

Bron: Amerikaanse media