Foto: President Recep Tayyip Erdoğan houdt een toespraak tijdens een ceremonie voor de oplevering van Türkiye's multifunctionele amfibische aanvalsschip en vlaggenschip TCG Anadolu, in Istanbul, Türkiye, 10 april 2023.

In een historische mijlpaal heeft Turkije maandag zijn langverwachte grootste oorlogsschip in gebruik genomen, waarmee het zijn marinecapaciteiten versterkt.

Hierdoor wordt het land een van de weinige landen ter wereld met een in eigen land gebouwd vliegdekschip.

Het multifunctionele amfibische aanvalsschip TCG Anadolu, dat het vlaggenschip van Turkije wordt, staat symbool voor de “eeuw van Turkije”, zei president Recep Tayyip Erdoğan tijdens de opleveringsceremonie in Istanbul.

Het schip is niet alleen het eerste vliegdekschip van Turkije, maar ook het eerste schip ter wereld met een luchtvloot die voornamelijk uit onbemande vliegtuigen bestaat.

“De TCG Anadolu … is het eerste oorlogsschip ter wereld waar UAV’s kunnen landen en opstijgen,” zei Erdoğan, die benadrukte dat het schip veel van Turkijes bemande en onbemande luchtvaartuigen zal herbergen.

Het is 231 meter lang en 32 meter breed en heeft een waterverplaatsing van 27.436 ton. Het heeft een topsnelheid van ongeveer 21 knopen, een bereik van 9.000 zeemijlen en kan 50 dagen op zee opereren.

Het schip werd besteld in 2015, gelegd in februari 2018 en te water gelaten in april 2019. De ingebruikname was gepland voor 2021, maar is uitgesteld door de COVID-19 pandemie.

“(TCG Anadolu) heeft de capaciteiten om militaire operaties uit te voeren in elke hoek van de wereld,” zei Erdoğan. “We zullen met dit schip snel naar crisisgebieden kunnen verplaatsen.”

Erdoğan zei dat 70% van de onderdelen die bij de bouw van TCG Anadolu zijn gebruikt, van Turkije-productie zijn, en benadrukte dat de regering “meer geavanceerde technologieën die meer binnenlands en nationaal zijn naar ons land zal brengen.”

Defensie-industrie

De president beloofde ook de grondige transformatie die Turkije de afgelopen twee decennia in de defensie-industrie heeft ondergaan door innovatieve technische initiatieven en in eigen land ontwikkelde technologieën.

Erdoğan noemde het niveau waarop de externe afhankelijkheid van Turkije in de defensiesector van 80% in het begin van de jaren 2000 tot 20% in 2022 is gedaald, “historisch”.

De capaciteiten van zijn voertuigen hebben geleid tot een ongekende vraag waardoor de export van de defensie-industrie van Turkije in 2022 een record van meer dan 4,4 miljard dollar zal bereiken, aldus Erdoğan.

Twintig jaar geleden was dat nog bijna 250 miljoen dollar.

“De Turkse defensie-industrie heeft de afgelopen 20 jaar een revolutie doorgemaakt. Het is niet gemakkelijk geweest voor onze defensie-industrie om de rijzende ster van Turkije te worden. We hebben bepaald dat een volledig onafhankelijke defensie-industrie ons doel is,” zei Erdoğan.

De luchtvloot van het schip zal naar verwachting grotendeels bestaan uit Bayraktar TB3’s, een kortebaanversie van de befaamde Bayraktar TB2. Beide platforms zijn ontwikkeld door de Turkse drone-magnaat Baykar.

Een ander belangrijk platform van Baykar, het onbemande gevechtsvliegtuig Kızılelma, zal ook kunnen opstijgen en landen op TCG Anadolu.

Bron: Sabah