Musab Turan

Een journalist van het Turkse staatspersbureau Anadolu is vrijdag ontslagen nadat hij op een persconferentie van de regering beschuldigingen van een maffiabaas aan het adres van de minister van Binnenlandse Zaken aan de kaak had gesteld.

Turkije is de afgelopen drie weken in de ban geweest van video’s op YouTube van Sedat Peker, een naar het buitenland gevluchte maffiabaas uit de onderwereld, waarin hij leden van de regering en de regerende AKP-partij beschuldigt van corruptie en diverse misdrijven.

In één video beschuldigt Peker met name minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu ervan hem vorig jaar bescherming te hebben geboden en hem te hebben getipt over een op handen zijnd onderzoek tegen hem, waardoor hij Turkije kon ontvluchten voordat hij werd gearresteerd.

Soylu, een van de machtigste figuren in de regering van president Recep Tayyip Erdogan, staat onder druk van de oppositie om af te treden, maar heeft de beschuldigingen van Peker van de hand gewezen.

Anadolu-verslaggever Musab Turan vroeg minister van Technologie en Infrastructuur Mustafa Varank en minister van Landbouw Bekir Pakdemirli om te reageren op de aantijgingen tijdens een nieuwsconferentie op vrijdag.

Turkse minister van Technologie Varank maakt afkomst bekend

Op de verbijsterde reactie van de twee ministers vroeg Turan of de regering een plan had om op het schandaal te reageren, waarbij hij suggereerde dat de naam van Soylu “geassocieerd was geraakt met ernstige morele fouten” en dit beschreef als een bron van “schande”.

Een video van de persconferentie ging viral op sociale media, meldde AFP.

Anadolu gaf snel een verklaring uit waarin ze aankondigde dat Turan was ontslagen, en beschuldigde hem van het ontbreken van “journalistieke principes” en het propageren van “politieke propaganda”.

“Wij hebben de openbare aanklager verzocht een onderzoek in te stellen om na te gaan of [Turan] al dan niet lid is van een terroristische groepering”, aldus Anadolu.

Fahrettin Altun, de directeur communicatie van het Turkse presidentschap, schreef op Twitter: “Degenen die de eerbiedwaardigheid van onze staat willen schaden, zullen de prijs betalen.”

Bron: Turkse media