En de sympathie en steunbetuigingen voor Jürgen Conings kunnen op weinig begrip rekenen in de moslimgemeenschap.

Daar is de vrees voor de voortvluchtige beroepsmilitair het grootst. Eerder deze week riep de Unie van moskeeën op tot grote voorzichtigheid.

Die oproep is alvast bij de Tevhid moskee in Maasmechelen, vlak bij de ingang van het Nationaal Park Hoge Kempen, niet in dovemansoren gevallen.

Zwaarbewapende agenten zagen erop toe dat het vrijdaggebed in de Tevhid Moskee veilig kon verlopen. De Turkse gemeenschap is dankbaar voor de bescherming, maar zit wel met een dubbel gevoel: “Waar blijft het woord terrorist?”

De beroepsmilitair met extreemrechtse sympathieën zou mogelijk een bedreiging vormen voor de moskeeën.

De dankbaarheid binnen de Turkse geloofsgemeenschap is inderdaad duidelijk groot: niet veel later brengt Hasan Düzgün de politiediensten een plateau vol frisdrank en flesjes water.

“Dat is het minste wat we kunnen doen. Zij staan hier om ons te beschermen. Na al die dagen zullen ze vast ook uitgeput zijn.”

Hasan Düzgün brengt de politiediensten een plateau vol frisdrank en flesjes water

Hoewel de dankbaarheid groot is, zorgt het hele voorval voor een bittere nasmaak bij de gelovigen, meent Dokmeci.

“Moest het iemand van ons geloof zijn, stond er nu op elke voorpagina ‘islamitische terrorist’ of ‘moslimterrorist gezocht’.

Waar blijft het woord terrorist? Hij uit bedreigingen, is gewapend en heeft politieke motieven. Dit wringt enorm. Wij keuren elke vorm van geweld af, islamitisch of extreemrechts.”

Steun op sociale media

Terwijl de klopjacht op Jürgen Conings onverminderd doorgaat, groeit op sociale media de steun voor de voortvluchtige militair. De petitie ‘Laat Jürgen leven’ verzamelde in een mum van tijd ruim 3.000 handtekeningen. Sympathisanten plannen zelfs een protestactie aan het Nationaal Park Hoge Kempen.

Jürgen Conings mag door het federale parket dan wel als extreem gevaarlijk worden bestempeld, op sociale media is de voortvluchtige militair goed op weg om uit te groeien tot een heuse martelaar. Tienduizenden Vlamingen schreeuwen hun steun uit voor Conings, die volgens zijn fans ongemeen hard wordt aangepakt.

“Red onze held, dit is machtsmisbruik”, klinkt het verontwaardigd in de Facebookgroep ‘Als 1 man achter Jurgen’.

Ondertussen werden op Facebook tientallen groepen opgericht uit steun voor de extreem rechtse Jurgen Conings.

In nauwelijks 24 uur tijd sloten meer dan 12.000 Facebookgebruikers zich aan bij de groep. Vlamingen schreeuwen er hun steun uit voor de militair, voegen het onderschrift ‘Team Jurgen’ toe aan hun profielfoto en plannen zelfs een protestactie aan het Nationaal Park Hoge Kempen.

Het politiek establishment siddert en beeft. Jürgen heeft geen schot gelost en is nu al een held. Laten we hopen dat dit eindigt met zijn heldenstatus en zonder dodelijke slachtoffers”, schrijft Hasselaar Dirk.

Beheerder Denny D. roept de mannelijke leden zelfs op om hun baard te laten groeien en zich kaal te scheren. “Wees solidair met onze held”, luidt het.

Bron: Belgische media