Foto: Jürgen Conings

Ook de buitenlandse pers houdt de klopjacht op de voortvluchtige, extreemrechtse militair Jürgen Conings nauwlettend in de gaten.

Het nieuws heeft niet alleen de buurlanden van België, maar zelfs onder andere Turkije en Rusland bereikt.

“De Belgische politie is op zoek naar een soldaat met vermoedelijk extreem-rechtse opvattingen die op de vlucht is”, schreef de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

“Hij had de voorbije weken verschillende mensen bedreigd, onder wie de Belgische topviroloog Marc Van Ranst. Desalniettemin had hij toegang tot een reeks zware wapens en nam hij uit zijn kazerne geweren en vier raketwerpers mee.”

Turkse media: “Voortvluchtige soldaat pleegt mogelijk terroristische aanslag, moskeeën in de buurt gesloten”

Ook NTV, een Turkse televisienieuwszender, brengt het nieuws over de extreemrechtse militair Jürgen Conings.

“Er wordt verondersteld dat de voortvluchtige soldaat een terroristische aanslag kan plegen”, schrijft NTV.

“De politie in België waarschuwde ook enkele (Turkse) moskeeën om hun deuren op slot te doen tijdens gebeden.”

Woensdagmiddag raakte bekend dat enkele moskeeën door de politie worden bewaakt. Of er aanwijzingen zijn dat Conings het op een moskee gemunt zou hebben, is niet bekend. Maar de politie laat niets aan het toeval over.

De Unie van Limburgse Moskeeën heeft alle moskeeën in Limburg opgeroepen om waakzaam en alert te zijn zolang de voortvluchtige militair niet gevat is.

Ook moskee Al Furqan in Lommel, moskee Assalaam in Hulst bij Tessenderlo en moskee Diyanet in Bilzen zijn tijdelijk dicht.

“We hebben bezoek gehad van de politie en hebben daarna besloten onze moskee te sluiten”, zegt Nevzat Yilmaz, voorzitter van Diyanet moskee in Bilzen.

“We weten op dit moment nog niet tot wanneer. Aangezien deze militair met extremistische ideeën nog steeds rondloopt en onze moskeegangers daardoor potentieel gevaar lopen, hebben we het zekere voor het onzekere genomen. We blijven in contact met de vereniging van Limburgse moskeeën en met de lokale besturen.”

Britse media

Op de website van BBC, de Britse openbare omroep, kun je een verslag lezen over “de manhunt – oftewel de klopjacht – op de zwaarbewapende, extreemrechtse militair”. De omroep haalt zijn informatie onder andere van de Franstalige Belgische krant “Le soir”.

De BBC stelt zich in het artikel de vraag hoe iemand van wie bekend was dat hij extreemrechtse ideeën had, toegang had tot militaire wapens.

e voortvluchtige Belgische militair Jurgen Conings die wordt gezocht omdat hij mogelijk gevaarlijk kan zijn, wist zware wapens uit de kazerne mee te nemen.

“Volgens de Belgische autoriteiten vertegenwoordigt Conings het hoogste dreigingsniveau en heeft hij mogelijk plannen om personen of instellingen aan te vallen”, schrijft de BBC.

Bild, een prominente krant Duitsland, zet Jurgen Conings met twee artikels prominent op de buitenlandsectie van haar website. Volgens de krant is Conings gevaarlijk, zwaarbewapend en heeft hij niets te verliezen.

Bron: Belgische media