Nederland betaalt een schadevergoeding aan journaliste Ans Boersma. Dat melden de Nederlandse media

De ex-Turkijecorrespondent stelde de overheid aansprakelijk voor de geleden schade door haar deportatie uit Turkije begin 2019.

Dat gebeurde op basis van informatie van het Openbaar Ministerie (OM), omdat ze de ex was van de zogenaamde Balie-jihadist tegen wie een terreuronderzoek liep.

Nederland betaalt een schadevergoeding aan journaliste Ans Boersma. De correspondent werd begin 2019 gedeporteerd uit Turkije als gevolg van een informatieverzoek van het Openbaar Ministerie aan de Turkse autoriteiten.

De journalist werd daarin gelinkt aan een terrorismeonderzoek dat betrekking had op haar ex-vriend. Als gevolg van die actie heeft Boersma een inreisverbod voor zes jaar in Turkije en is zij haar werk kwijtgeraakt.

De journalist heeft de Nederlandse staat en het OM aansprakelijk gesteld voor onder meer misgelopen inkomsten, reputatieschade en immateriële schade. Het precieze bedrag van de schikking wordt vanwege een geheimhoudingsclausule niet bekendgemaakt.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie wil niets kwijt over de inhoud van de schikking. Boersma zegt dat ze tevreden is met het bedrag.

Boersma is de ex van de uit Syrië afkomstige 34-jarige Aziz A, die met zijn broer Fatah wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en vastzit.

Aziz werd als lid van Jabat al-Nusra herkend tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. De Syriër was ruim een jaar lang informant van de inlichtingendienst AIVD, meldden de Nederlandse media in mei 2019.

A. bevestigde dat tijdens de rechtszaak tegen hem, in maart 2021. De AIVD bood naar zijn zeggen geld in ruil voor informatie uit Syrië.

Bron: Nederlandse media