Ottomaans gebouw in Istanbul te koop

De eerste luciferfabriek van het Ottomaanse Rijk, die in de 19e eeuw door Franse deskundigen werd gebouwd in de wijk Küçükçekmece in Istanbul, is door aandeelhoudende families te koop aangeboden voor 70 miljoen Turkse lira (6.8 miljoen euro).

De fabriek, die al vele jaren niet meer in gebruik is, werd in 1991 door het ministerie van Cultuur en Toerisme geregistreerd als historisch monument van de eerste graad en onder bescherming gesteld.

Hoewel het ijzeren geraamte van de fabriek, waarvan de muren door nalatigheid zijn vernield, intact is gebleven, is te zien dat er gras groeit in het gebouw, waarvan de deuren en ramen zijn beschadigd.

Maar de rails die in de fabriek zijn gelegd om de lucifers onder de barre omstandigheden van die tijd te vervoeren, zijn tot op de dag van vandaag zonder enige verslechtering bewaard gebleven.

Ottomaanse fabriek in Istanbul te koop

Het gebouw, dat op een terrein van 15.377 vierkante meter staat, is geregistreerd als een commercieel pand met een overdekt oppervlak van 5.000 vierkante meter.

De historische structuur, die vandaag als opslagplaats wordt gebruikt, zal na de verkoop worden ontruimd.

De prijs die wordt gevraagd voor het gebouw, dat wordt beschouwd als een van de voorbeelden van het stedelijk cultureel erfgoed van Istanbul, bedraagt 70 miljoen lira.

Bron: Hürriyet