Toen ze op de Galatabrug op het schiereiland Eminönü getuige waren van het geschreeuw van de motor van een AlphaTauri-auto, haalden de inwoners van Istanbul snel hun telefoon tevoorschijn om het moment vast te leggen, terwijl filmploegen een veel professionelere opname van het tafereel maakten.

Red Bull, een Oostenrijks bedrijf dat bekend staat om zijn reeks energiedrankjes, heeft een rechtszaak aangespannen om het handelsmerk te annuleren van lokaal Turks bedrijf dat frisdrank produceert in de mediterrane provincie Antalya.

De gigant van de industrie kwam in dezelfde rechtszaak in aanvaring met een Turks lokaal frisdrankbedrijf nadat de producent van het lokale bedrijf, Salman Akşun, bij het Turkse Octrooi- en Merkenbureau (TürkPatent) de registratie had aangevraagd van zijn merk, Zilli Öküz Gazoz (Jingle Ox Soda).

Toen Akşun in juli 2019 bij het TürkPatent een aanvraag indiende voor de registratie van zijn merk, heeft de instelling die de procedurele toetsing uitvoerde, de registratieaanvraag gepubliceerd.

Zilli Öküz Gazoz

Na publicatie kregen de advocaten van Red Bull lucht van de situatie en eisten zij van TürkPatent dat het registratieverzoek van het lokale merk zou worden afgewezen.

TürkPatent reageerde afwijzend op de eisen van de advocaten van Red Bull op grond dat er geen gelijkenis bestond tussen de twee merken wat hun namen en logo’s betreft, en registreerde het lokale frisdrankmerk na enige tijd.

Na de negatieve reactie hebben de advocaten van Red Bull een rechtszaak aangespannen bij een rechtbank in Ankara om het lokale merk nietig te verklaren.

De advocaat van Akşun verwierp de gelijkenis tussen de twee merken in zijn verweer petities bij de rechtbank, waarbij hij opmerkte dat de stieren en de os op de logo’s verschillend van vorm zijn.

De rechtbank voor intellectuele en industriële eigendomsrechten in Ankara zal het laatste woord hebben in de merkenstrijd die is begonnen tussen Red Bull en Zilli Öküz Gazoz.

Bron: Hürriyet