Foto: Song Yi Chang

Selcuk ‘Bayraktar’s positie in drone-oorlogen is als de positie van Steve Jobs in smartphonetechnologie,” zegt Song Yi Chang.

Selcuk Bayraktar, de topambtenaar bij de Turkse dronefabrikant Baykar, is een genie op het gebied van bewapende drones, zei een Chinese wetenschappelijke schrijver in een televisieprogramma.

“Er is een genie opgedoken in Turkije op het gebied van bewapende UAV. Dit is Selcuk Bayraktar, vader van UAVs in Turkije. Bayraktar’s positie in de drone-oorlogen is als de positie van Steve Jobs in de smartphonetechnologie,” zei Song Yi Chang in het programma War Technologies op China Central Television (CCTV).

Foto: Selcuk Bayraktar

De Chinese auteur wees ook op de achtergrond van Bayraktar en zei dat Bayraktar zich tijdens zijn opleiding in de VS specialiseerde in software en elektronica van bewapende UAV’s voordat hij terugkeerde naar Turkije.

Song Yi Chang is auteur van vier boeken: “Een eenzame koningin van het noorden”, “De rijken op zee”, “Vlammen op zee” en “Zeilen naar de diepe oceaan”.

Turkse Akıncı UCAV slaagt voor testvlucht

De eerste in serie geproduceerde versie van Turkije’s ultramoderne onbemande gevechtsluchtvaartuig (UCAV) Akıncı, Bayraktar Akıncı S-1, is woensdag geslaagd voor zijn eerste vliegtest.

De informatie over de testvlucht werd gedeeld door Selçuk Bayraktar op Twitter.

Bayraktar vestigde de aandacht op de datum van de testvlucht, namelijk 19 mei, de Herdenkingsdag van Atatürk, Jeugd- en Sportdag, die elk jaar in Turkije als nationale feestdag wordt gevierd.

Het eerste in massa geproduceerde model van Bayraktar Akıncı tijdens zijn eerste vliegtest, Çorlu, noordwest Turkije, 19 mei 2021. (AA-Foto)

De oorspronkelijke datum is die waarop Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, in 1919 in de noordelijke stad Samsun aankwam om steun te werven voor zijn strijd voor de Turkse onafhankelijkheid.

Atatürk wijdde 19 mei aan de Turkse jeugd als Jeugd- en Sportdag, een nationale feestdag waarop jongeren sportieve en culturele activiteiten op touw zetten.

De Akıncı UCAV kwam er na het succes van Baykar met de Bayraktar TB2 UCAV die ook lokaal werd vervaardigd en actief wordt gebruikt door de Turkse strijdkrachten, het Algemeen Directoraat Veiligheid, het Algemeen Commando van de Gendarmerie en de Nationale Inlichtingendienst (MIT).

De gevechtsdrone werd ook geëxporteerd naar Oekraïne, Qatar en Azerbeidzjan. Akıncı is langer en breder dan de Bayraktar TB2 en is ingesteld op het uitvoeren van strategische taken.

Akıncı – waarvan het ontwerp, de software, de avionica en de mechanica alle aan Baykar toebehoren – heeft bijna 100 computersystemen.

Het geavanceerde AI-systeem zal in staat zijn beslissingen te nemen door de gegevens die het verkrijgt te verwerken.

Het kan doelen detecteren die niet door mensenogen kunnen worden waargenomen, waardoor de Bayraktar Akıncı doeltreffender kan worden ingezet.

Bron: AA