Foto: Ruhsar Pekcan

De regerende AKP en MHP van Turkije hebben drie afzonderlijke parlementaire moties verworpen waarin wordt opgeroepen tot een onderzoek naar de aankoop van desinfecterende middelen ter waarde van een half miljoen euro door het ministerie van Handel van het bedrijf van de ontslagen minister Ruhsar Pekcan.

In april werd Pekcan uit haar functie ontheven nadat ze had bevestigd dat het bedrijf van haar man een aanbesteding had gekregen om ontsmettingsmiddelen aan het ministerie te verkopen.

De regerende Turkse Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en haar coalitiepartner de Nationalistische Beweging (MHP) hebben parlementaire moties verworpen waarin wordt opgeroepen tot een onderzoek naar de aankoop door het ministerie van Handel van duizenden liters ontsmettingsmiddelen van het familiebedrijf van voormalig minister van Handel Ruhsar Pekcan.

Parlementaire motie

De belangrijkste oppositiepartijen, de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Democratische Volkspartij (HDP), hebben elk een parlementaire motie ingediend om het incident met alle details bekend te maken.

De İYİ (Goede) Partij heeft ook een afzonderlijke motie ingediend waarin wordt geëist dat een commissie wordt opgericht om de toenemende corruptiebeschuldigingen te onderzoeken.

De autoriteiten hebben nog geen onderzoek ingesteld naar Pekcan voor de vermeende misdaad.

Alle drie de moties zijn besproken in de Algemene Vergadering van het parlement, maar zijn verworpen met de stemmen van de afgevaardigden van de AKP en de MHP, die de meerderheid in het parlement hebben.

Oppositie legt corruptie bloot bij regering-Erdoğan

In april verving president Recep Tayyip Erdoğan Pekcan, kort nadat zij had bevestigd dat het ministerie van Handel goederen had gekocht van haar familiebedrijf.

In een verklaring van 20 april bevestigde Pekcan de aankopen, maar zij voerde aan dat de aanbesteding volgens de regels was verlopen en dat het bedrijf van haar echtgenoot was gekozen omdat het het laagste bod had uitgebracht.

Zonder officiële reden voor het ontslag werd Pekcan op 21 april bij presidentieel decreet vervangen door Mehmet Muş.

Bron: Turkse media