De Turkse maffialeider Sedat Peker (l) en (r) de regeringsgezinde journalist Hadi Özışık

De Turkse maffialeider Sedat Peker heeft op 18 mei twee opnamen gedeeld waarop te zien is dat hij een videogesprek voert met de regeringsgezinde journalist Hadi Özışık.

Peker zei de bewuste opnames te hebben gepost als reactie op Özışık’s ontkenning dat hij het contactpunt was tussen Peker en minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.

“Hadi Özışık – Süleyman Özışık broers, die de eigenaars zijn van internethaber hebben ontkend dat zij optraden als bemiddelaar tussen mij en Süleyman Soylu, die hun naaste zijn.

Zij zeiden: “Wie praat is oneervol. Ik zou niemand bedriegen, maar ik zou mezelf ook niet in een beschamende positie brengen,” schreef Peker op zijn social media-account, terwijl hij twee video’s vrijgaf die zijn gesprekken met Hadi Özışık documenteren.

In een van de videogesprekken is Hadi Özışık ongelukkig met het feit dat zijn naam in de video’s van Peker wordt genoemd.

Hij zegt dat het in feite zijn broer Süleyman Özışık was — een andere pro-regeringsjournalist — die namens de maffialeider een ontmoeting met Soylu had.

“Waarom heb je mijn naam genoemd? Mijn naam moet door u geheim worden gehouden…Het was Süleyman Özışık die [met Soylu] ging praten. Het noemen van mijn naam [in de video’s van Peker] creëert een zeer ernstig probleem,” aldus Hadi Özışık, die er bij Peker op aandringt de video zo in te korten dat zijn naam niet te horen is.

In het andere gesprek prijst Hadi Özışık Peker en noemt hij hem een “vriend”.

Özışık zegt dat hij midden in het conflict tussen Soylu en de maffialeider zit.

Als Peker vraagt waarom Soylu zich tegen hem keerde, zegt Özışık: “Ik kan er geen betekenis aan geven. Ik kon het niet uitzoeken. Je hebt gelijk.”

De video’s van Peker deden de sociale media opschrikken, waarbij verschillende gebruikers en politici Soylu opriepen om verantwoording af te leggen over zijn bemiddelde contact met de maffialeider.

Velen herinnerden aan de belofte van Soylu dat hij “bereid was tot elke vorm van straf, inclusief de doodstraf” als zijn contact met Peker bewezen zou worden.

De academicus prof. Süleyman İrvan zei dat Turkije een periode doormaakt waarin “een leider van een misdaadorganisatie een journalist ontmaskert”, terwijl het juist andersom zou moeten zijn.

Journalist Altan Sancar gaf ook commentaar op de videogesprekken en zei: “En dan zeggen deze mannen [Özışık broers] in hun columns, kranten, websites en op TV zenders tegen ons: ‘Je bent geen journalist, je bent een terrorist’.

Terwijl wij politici niet eens ‘geacht’ noemen, spreekt een man die zich ‘journalist’ noemt een leider van een misdaadorganisatie aan als ‘Mijn voorzitter’.”

Persoonlijke bewakers

Vorige week beweerde Peker dat hij via kennissen in contact stond met Soylu. Peker zei dat de minister hem persoonlijke bewakers had toegewezen voor zijn veiligheid voordat hij Turkije ontvluchtte en hem had geïnformeerd over het onderzoek naar hem.

Soylu verwierp de beweringen en zei dat hij zijn strijd tegen de georganiseerde misdaad zou voortzetten. Hij diende ook een strafrechtelijke klacht in tegen Peker in verband met de beschuldigingen.

Bron: Turkse media