De Turkse minister van Douane en Handel Ruhsar Pekcan (L) en president Recep Tayyip Erdogan tijdens een ontmoeting met zakenlieden uit de twee landen in het Moskouse Kremlin

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft zijn minister van Handel ontslagen.

Ruhsar Pekcan werd woensdag met een middernachtelijk decreet door Erdoğan ontslagen nadat ze het bedrijf van haar man zou hebben bevoordeeld bij overheidsaanbestedingen.

De president benoemde Mehmet Muş, een parlementslid van zijn regerende AK Partij, als haar vervanger.

De populariteit van de president is gedaald tot het dieptepunt van 2019, toen zijn regeringspartij de gemeenteraadsverkiezingen in de grootste steden van Turkije verloor.

Pekcan werd aansprakelijk nadat de website OdaTV, die bekendstaat om haar oppositie tegen de huidige regering, in het weekend meldde dat het ministerie van Handel desinfecterende middelen ter waarde van 9 miljoen lira ($ 929.000) had gekocht van twee bedrijven die eigendom waren van haar man.

De voormalige minister ontkende dinsdag in een verklaring dat het ministerie voor een half miljoen lira inkocht bij het bedrijf van haar man omdat dit het laagste bod had gedaan.

De Turkse minister van Handel Ruhsar Pekcan is het mikpunt geworden van beschuldigingen van corruptie nadat nieuwswebsite Oda TV haar en haar echtgenoot ervan beschuldigde contracten in de wacht te hebben gesleept voor de levering van duizenden liters ontsmettingsmiddel aan haar eigen ministerie.

De belangrijkste oppositiepartij van Turkije, de Republikeinse Volkspartij (CHP), riep Pekcan op om uit te leggen of haar ministerie en aanverwante instellingen 9 miljoen lira (1,1 miljoen dollar) ontsmettingsmiddel hebben gekocht van een bedrijf waarvan zij de eigenaar is.

Pekcan heeft de afgelopen dagen geen antwoord gegeven op vragen over de belastende claims, zei Ali Öztunç, plaatsvervangend hoofd van de parlementaire groep van de CHP, in een videoboodschap die door het persbureau Anka werd gepubliceerd.

“Heb je het verkocht of niet? Stop met het ontwijken van de vraag en geef antwoord,” zei Öztunç.

“Was er geen ander bedrijf dat dit werk had kunnen doen? Overweegt u ontslag te nemen?”

Pekcan werd minister in juli 2018, toen president Recep Tayyip Erdoğan zijn kabinet herschikte nadat hij bij verkiezingen enorme nieuwe presidentiële bevoegdheden had gekregen.

Ze is een voormalig investeringsbankier en zakenvrouw. In 2005 richtte zij Karon Mühendislik ve Ticaret Ltd. op, het bedrijf dat centraal staat in de beschuldigingen en dat ook actief is in infrastructuurprojecten, waaronder irrigatie en pijpleidingen.

Karon en ontsmettingsmiddelenproducent Nanoksia Biyoteknoloji, eigendom van Pekcan en haar echtgenoot Hasan Pekcan en voorgezeten door laatstgenoemde, leverden het ontsmettingsmiddel dat het ministerie en verwante instellingen gebruikten om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, meldde Can Özçelik van Oda TV op vrijdag.

Het zou de eerste keer zijn dat een minister bij een dergelijke daad betrokken is, zei Öztunç.

Ruhsar Pekcan bezit 40 procent van Karon, zei Oda TV, onder verwijzing naar officiële gegevens van de Istanbulse Kamer van Koophandel (İTO).

Nanoksia is een dochteronderneming van Karon, volgens haar website.

Kleine herschikking

De president maakte van het ontslag van Pekcan gebruik om andere personele veranderingen in het kabinet door te voeren.

Erdogan benoemde Derya Yanik, een lid van de afdeling van zijn partij in Istanbul en momenteel het enige vrouwelijke lid van de regering, tot minister van Familiezaken.

Vedat Bilgin, voormalig AK-partijlid en adviseur van de president, werd benoemd tot minister van Arbeid.

Bron: Turkse media