De oppositionele alliantie heeft de werkzaamheden voor het opstellen van een routekaart voor het vervangen van het huidige uitvoerend-presidentiële systeem door een versterkt parlementair model versneld en zal een debat tussen de leiders op gang brengen om het tegen december van dit jaar af te ronden, hebben hoge oppositionele leiders gezegd.

De aankondiging werd gezamenlijk gedaan door İYİ (Goede) Partij voorzitter Meral Akşener en belangrijkste oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP) leider Kemal Kılıçdaroğlu in het hoofdkwartier van de laatste op 20 oktober in Ankara.

“We zijn voortdurend in gesprek met de leiders van zes oppositiepartijen. Ik heb van geen van hen bezwaren gehoord tegen het idee om een versterkt parlementair systeem in te voeren. De werkzaamheden zijn nog aan de gang en mij is verteld dat er in december een document klaar zal zijn”, benadrukte Akşener.

Kılıçdaroğlu bevestigde en onderstreepte dat het nog niet te laat is voor een debat tussen de leiders van de alliantie.

De Natie Alliantie bestaat uit de CHP, de İYİ Partij, de Felicity Partij en de Democratische Partij, maar ook de Democratie en Vooruitgang Partij (DEVA) en de Toekomst Partij nemen deel aan de pogingen om de beginselen van het nieuwe parlementaire systeem te pennen.

De afgevaardigden van de parlementaire fracties van deze zes partijen komen sinds de zomer regelmatig bijeen om compromissen te sluiten over de beginselen en een routekaart die daartoe moet worden gevolgd.

“Turkije heeft zo veel ernstige problemen op te lossen. Turkije moet die achter zich laten om via een routekaart tot een sterke en dynamische structuur te komen”, aldus Kılıçdaroğlu, die onderstreepte dat deze problemen niet onoplosbaar zijn, maar overleg en coördinatie vereisen.

“Als verantwoordelijke politici richten wij ons nu op het oplossen van deze problemen en op het opbouwen van een mooi en leefbaar land,” voegde hij eraan toe.

Op een vraag over de oproep van 10 landen via hun ambassades in Ankara voor de vrijlating van Osman Kavala, benadrukten Akşener en Kılıçdaroğlu dat zij geen buitenlandse inmenging zouden goedkeuren.

“Turkije heeft zijn grondwet gewijzigd en beloofd dat het zich zal houden aan de uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Deze wijziging werd unaniem goedgekeurd door het parlement,” zei Kılıçdaroğlu, die eraan herinnerde dat het verwerpen van de uitvoering van de beslissing van het Hof over Kavala leidde tot het verlies van de geloofwaardigheid van Turkije.

“Als er een beslissing is van het EHRM, moet de staat die uitvoeren in overeenstemming met het beginsel van de rechtsstaat.”

Bron: Hürriyet