Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş en Meral Akşener

İYİ (Goede) Partijleider Meral Akşener heeft een ontmoeting gehad met 19 districtsburgemeesters, waarbij zij ook de presidentskandidaat van de oppositie heeft besproken.

De meerderheid van de burgemeesters heeft de burgemeester van Ankara, Mansur Yavaş, en de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, van de CHP, als hun voorkeur genoemd. Sommigen spraken ook hun steun uit voor Akşener zelf.

De meerderheid van de 19 districtsburgemeesters van de oppositiepartij İYİ (Goede), die op 17 januari een ontmoeting hadden met hun leider Meral Akşener, verkiezen burgemeester Mansur Yavaş van Ankara of burgemeester Ekrem İmamoğlu van Istanboel als presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2023. Sommigen zouden ook Akşener zelf steunen.

Deze bijeenkomst vond plaats te midden van discussies over wie de Nationale Alliantie (CHP en IYI) – die in de peilingen nek-aan-nek staat met de Volksalliantie (MHP en AKP) – als kandidaat naar voren zou moeten schuiven.

De coalitie die bestaat uit de Republikeinse Volkspartij (CHP), de İYİ Partij, de Partij van de Gelukzaligheid (SP), en de Democratische Partij (DP), heeft tot nu toe nog geen kandidaat voorgesteld.

Volgens Habertürk nodigde Akşener de burgemeesters van de districten uit op het partijhoofdkwartier om hen te vragen naar de problemen in hun kiesdistricten, zoals het minimumloon en de komende verkiezingen.

Op de vraag wie volgens de burgemeesters de beste kandidaat zou zijn, zei Akşener: “Het gaat niet om mij, het gaat om Turkije”.

Ze moedigde de burgemeesters ook aan om “weg te blijven van de strijd” in wat ongetwijfeld een gespannen politieke sfeer zal zijn in de aanloop naar de verkiezingen.

Ze gaf tijdens de bijeenkomsten ook aan dat ze klaar was om premier te worden, vooral toen kandidaten aangaven dat ze haar als kandidaat zouden kiezen.

“De regering is versleten. Turkije moet normaliseren. We kunnen dit bereiken met een presidentskandidaat die het parlementaire systeem zal terugbrengen zonder het te breken,” zei ze naar verluidt.

Bron: Turkse media