Mensen wachten op hun bagage op de luchthaven in Antalya, Turkije, augustus 2020. (Shutterstock Foto)

Turkije zal niet-gevaccineerde burgers niet langer vragen een PCR-test te ondergaan voordat zij evenementen zoals concerten, toneelstukken of films bijwonen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken in twee circulaires die op 15 en 16 januari zijn uitgegeven.

“Het besluit geldt ook voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd of die de afgelopen 180 dagen niet door het coronavirus zijn getroffen”, aldus de circulaire die het ministerie van Binnenlandse Zaken op 15 januari naar alle 81 provincies heeft gestuurd.

De PCR-test blijft echter verplicht voor alle binnenlandse en internationale vluchten, aldus een andere circulaire die op 16 januari werd gepubliceerd.

De tweede circulaire werd uitgevaardigd om misverstanden over de richtlijnen van het Directoraat-generaal Volksgezondheid recht te zetten, aldus de circulaire.

Volgens de circulaire zullen niet-gevaccineerde ambtenaren, werknemers in de particuliere sector en schoolpersoneel ook geen PCR-tests hoeven te ondergaan.

Het besluit volgde op de verklaring van de minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca op 12 januari.

“Alleen aan degenen die symptomen van de ziekte vertonen, zullen PCR-tests worden gevraagd,” zei Koca in een video-opname die op Twitter werd geüpload.

“Het lijkt erop dat de Omicron-variant het gevaar van de pandemie zal verminderen,” merkte hij op, eraan toevoegend: “De ziekenhuisopname is sinds vorige maand met 10 procent gestegen, de dagelijkse gevallen zijn echter verviervoudigd.”

Turkije is een van de leidende landen in de wereld wat vaccinatiegraad betreft, met ongeveer 139 miljoen toegediende doses sinds het COVID-19 vaccinatieprogramma in januari 2021 van start ging.

Ongeveer 57 miljoen mensen hebben één dosis van een COVID-19-vaccin gehad, waarbij 52 miljoen inwoners volledig zijn gevaccineerd.

Het aantal mensen dat een boostershot heeft gehad, bedraagt ongeveer 23 miljoen.

Bron: Hürriyet