Kara’s overlijden leidde tot verontwaardiging over de religieuze gemeenschapsslaapzalen – een praktijk waarvan de tiener beweerde dat hij gedwongen werd om dagelijks te bidden, koken en religieuze lessen bij te wonen.

In de straten van de historische hoofdstad van Turkije waren studenten te zien die borden vasthielden en scandeerden.

Op deze foto’s was ook te zien hoe ten minste één jonge demonstrant gewond over de straat lag na confrontaties met de politie.

De populaire Turkse zanger Tarkan deelde zijn verdriet over het feit dat Enes Kara “tot zelfmoord is gedreven” met een verklaring die online werd gedeeld.

Hij was ook kritisch over ouders die hun kinderen naar religieuze slaapzalen sturen om ze te laten indoctrineren:

“Lieve moeders en vaders. Voor het te laat is, luister gevoelig en liefdevol naar wat je kinderen voelen en denken en sta onvoorwaardelijk aan hun kant.

Respecteer hun vrije wil, wensen en keuzes. Uw prioriteit moet hun geluk zijn. Het leven dat zij leiden is hun leven. Je kinderen zijn niet je eigendom en behoren je ook niet toe.

‘Het zijn vrije zielen die via ons, hun moeders en vaders, naar de wereld zijn gekomen. In plaats van hun licht te doven, laat uw kinderen onze harten verlichten met dat licht.

‘Vergeet niet dat het onze voornaamste taak is onze kinderen te beschermen en voor hen te zorgen. Niet om ze in dienst te stellen van de exploitatie van onverdraagzame en fanatieke mentaliteiten…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tarkan (@tarkan)

De regeringspartij AKP heeft de demonstraties aan de kaak gesteld.

Vice-voorzitter en woordvoerder Ömer Çelik toonde zich “diep bedroefd” over de dood van Kara, en voegde eraan toe dat “elke dood een persoon oog in oog moet brengen met zijn of haar eigen ziel”.

Degenen die een strijd, ideologische wraak en verdeeldheid produceren door de dood van een jong persoon is niet aanvaardbaar en niet moreel”, voegde hij eraan toe.

De oppositiepartij heeft sindsdien leidende figuren opgeroepen om de omstandigheden rond Kara’s dood volledig te onderzoeken, en eiste dat religieuze gemeenschapsslaapzalen worden gesloten voor studenten.

Bron: Turkse media