Turkije begint met massaproductie trainingsvliegtuig voor gevechtsvliegtuigen

Turkije zal zijn eigen lichte aanvals- en gevechtstrainingstoestel, de Hürjet, in massaproductie nemen, zo heeft Ankara’s Uitvoerend Comité voor de Defensie-industrie deze week bekendgemaakt.

De aankondiging kwam er na een vergadering van het comité met president Recep Tayyip Erdogan op woensdag.

Turkije is van plan de Hürjet, een aanpassing van de TAI Hurkus met propellermotor, te exporteren na het succes van Ankara’s gewapende droneverkoop in het buitenland.

Het nieuwe toestel, dat in 2023 moet vliegen, is ontworpen om Turkse piloten op te leiden om te vliegen met gevechtsvliegtuigen van de vijfde generatie, zoals de F-35.

Het feit dat Turkije door de VS uit het F-35 Joint Strike Fighter programma is gezet, heeft Erdogan’s regering er echter toe gebracht plannen te maken om zelf een vijfde-generatie gevechtsvliegtuig te produceren.

Erdogan beloofde vorige week dat de defensie-industrie tegen volgend jaar een inheems Turks vijfde-generatie gevechtsvliegtuig zou onthullen.

Het TF-X conceptvliegtuig lijkt qua uiterlijk sterk op de F-35. Erdogan zei dat het toestel in 2025 voor het eerst het luchtruim zal kiezen en in 2029 in dienst zal worden gesteld bij de Turkse luchtmacht.

Erdogan heeft de Turkse defensie-industrie steeds meer gepusht in de richting van onafhankelijkheid van buitenlandse leveranciers sinds Ankara in 2019 uit het F-35 programma werd gezet vanwege de aankoop van het Russische S-400 raketafweersysteem.

Eveneens in 2019 annuleerde het Duitse Rheinmetall plannen om de Turkse Altay-tank gezamenlijk te produceren.

Erdogan benadrukte vrijdag het Turkse streven naar een zelfvoorzienende defensie-industrie tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de tewaterlating van het eerste marineschip van het land voor het verzamelen van inlichtingen, de TCG Ufuk.

“We streven niet langer naar directe aankoop van systemen uit het buitenland,” zei Erdogan.

De Turkse president pochte in oktober over plannen om de defensiesamenwerking met Rusland uit te breiden om schepen, onderzeeërs, vliegtuigmotoren en raketlanceerplatformen te bouwen.

Bron: Sabah